Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.
Iacov 1:19,20
Nu, doamnă, nu vă puteți îmbarca. Nu îndepliniți condițiile pentru a intra în Serbia. Vă rog să vă găsiți un alt zbor și să vă întoarceți în țara natală.” Am rămas mută. Dar în același timp simțeam cum sunt tot mai supărată pentru că, de fapt, îndeplineam toate condițiile necesare. Am inspirat adânc, reamintindu-mi să vorbesc rar și fără mânie – și am prezentat din nou documentele.
Observați în versetul biblic de mai sus că Iacov nu ne cheamă la o reacție rapidă; el ne cheamă să ne schimbăm reacția, să fim înceți în a răspunde. Deși a fi lent nu este întotdeauna o deprindere atractivă în societatea noastră grăbită, în care opiniile rapide și cuvintele fără sfârșit abundă, Iacov ne spune că pentru Dumnezeu este important să fim înceți la vorbire și zăbavnici la mânie. Orice ar veni în calea noastră, Iacov ne învață să fim grabnici în a asculta, lucru care ne ajută să ascultăm cu atenție ce spun ceilalți. A fi încet la vorbire ne cere să practicăm auto-controlul asupra gândurilor și simțămintelor.
Cuvântul adevărului are putere. Când suntem rapizi la mânie, puterea adevărului nu ne mai aparține. Tocmai de aceea Iacov scrie că mânia noastră „nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu”. Neprihănirea lui Dumnezeu este direct legată de credincioșia Sa și de Cuvântul adevărului. Unul din atributele lui Dumnezeu este a fi zăbavnic la mânie. Noi reprezentăm greșit caracterul lui Dumnezeu când folosim mânia ca reacția primară față de oameni și circumstanțe. A-L reprezenta greșit pe Dumnezeu ne pune în conflict direct cu El, practic înseamnă să trecem de partea necredincioșilor și vrăjmașilor lui Dumnezeu.
În acea zi la aeroport mi-am înghițit dezamăgirea și mânia și m-am rugat în taină: „Doamne, ajută-mă să Te reprezint când vorbesc. Amin!” Din nou, i-am explicat situația mea bărbatului de la ghișeu. El s-a uitat la documentele mele și apoi a spus: „Vă mulțumesc pentru răbdarea dumneavoastră și pentru cuvintele frumoase, dar nu vă puteți îmbarca.” Totuși, nu mi-a spus să plec. Imediat după aceea a căutat un loc în următorul avion înapoi spre casă. Când a găsit un loc, el nu mi-a cerut diferența de preț. După ce i-am mulțumit, el mi-a răspuns: „Vă mulțumesc că ați vorbit atât de frumos cu mine. Să aveți un zbor plăcut.”
Te confrunți cu o situație în care este nevoie de mai multă ascultare zăbavnică? A asculta cu atenție poate fi o terapie și vindecare. Fii grabnic în a asculta deoarece Biblia ne spune că „un răspuns blând” poate potoli supărarea, „dar o vorbă aspră ațâță mânia” (Proverbele 15:1).
Raquel Quiroz da Costa Arrais