Contele Folke Bernadotte
Depărtează-te de rău şi fă binele; caută pacea şi aleargă după ea! (Psalmii 34:14)
În unele ocazii, faptul de a face ceea ce este bine poate conduce la răzvrătire din partea celor care sunt croiţi spre rău. Cu toate acestea, nu trebuie să ne temem de faptul că am făcut un bine, ci de faptul că am avut posibilitatea să-l facem şi nu am făcut-o.
Folke Bernadotte a fost un diplomat şi aristocrat suedez. Lider al Mişcării Cercetaşilor din Suedia, Bernadotte a devenit vicepreşedinte al Crucii Roşii Suedeze în 1943. In această calitate, a reuşit eliberarea a circa 31 000 de prizonieri de război din lagărele de concentrare germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv 423 de evrei danezi, eliberaţi din lagărul Theresienstadt (în data de 14 aprilie 1945).
Contele Bernadotte a reuşit să pună capăt conflictului arabo-israelian din 1947-1948 şi să aşeze bazele taberelor de refugiaţi palestinieni din Orientul Mijlociu. A fost numit mediator ONU pentru Palestina. A fost primul care a ocupat această poziţie, ca urmare a violenţelor declanşate de adoptarea hotărârii Organizaţiei Naţiunilor Unite din 30 noiembrie 1947, prin care s-a pus capăt Mandatului Britanic asupra Palestinei şi a Planului pentru împărţirea Palestinei (între evrei şi arabi).
Vineri, 17 septembrie 1948, maşina cu care contele se deplasa împreună cu un observator ONU, colonelul francez Andre Serot, a fost surprinsă într-o ambuscadă a unei echipe sioniste de comando în Piaţa Ben Zion Guini din Ierusalim. Bernadotte a murit.
Vîlceleanu Valentin, LTA, Craiova