Semnătura lui Dumnezeu

Petrache Poenaru – inventatorul stiloului modern

Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor, şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. (Ieremia 31:33)

Deşi numele lui nu mai spune multe generaţiei de azi, Petrache Poenaru a lăsat o urmă vizibilă în istoria lumii. Prin inventarea stiloului, le-a lăsat românilor semnătura lui, care se vede şi astăzi. La rândul tău, eşti creat să laşi o urmă, să fii un simbol al Creatorului tău. Eşti semnătura lui Dumnezeu printre colegi şi prieteni. Păstreaz-o fără pată!

Poate că îţi aminteşti cu nostalgie de primii ani de şcoală, de primele încercări stângace de a scrie litere sau fraze şi de cerneala care ieşea din peniţă făcând mereu pete pe caiete, pe mâini sau pe haine. Poate că te bucuri că ai scăpat de stilou şi scrii doar cu pixul.

Ceea ce nu ţi s-a spus atunci, în copilărie, este faptul că românii se mândresc cu stiloul pentru că invenţia aparţine unui inginer român, născut pe 10 ianuarie, cu mai mult de 200 de ani în urmă: Petrache Poenaru. Fiind nepotul dregătorului din vremea aceea, Petrache a avut parte de o educaţie aleasă, însă, la finalizarea studiilor, la 22 de ani, s-a alăturat entuziast pandurilor lui Tudor Vladimirescu. Cu personalitatea lui creativă, a iniţiat Foaia de propagandă a armatei lui Vladimirescu, primul ziar românesc şi a conceput tricolorul României.

Dorinţa de cunoaştere şi studiul serios l-au condus la obţinerea unor burse de studii la Viena şi Paris. A studiat topografia şi geodezia, a absolvit Şcoala Politehnică din Paris şi a inventat primul stilou modern, cu rezervor de cerneală, pe care l-a brevetat în 1827, sub numele de „condei portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.

Claudiu Vasile, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor