Articolul precedentSlujirea e favoarea cea mai mare
  Articolul următorCel care ascultă

  Semnătura lui Dumnezeu

  Petrache Poenaru – inventatorul stiloului modern

  Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor, şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. (Ieremia 31:33)

  Deşi numele lui nu mai spune multe generaţiei de azi, Petrache Poenaru a lăsat o urmă vizibilă în istoria lumii. Prin inventarea stiloului, le-a lăsat românilor semnătura lui, care se vede şi astăzi. La rândul tău, eşti creat să laşi o urmă, să fii un simbol al Creatorului tău. Eşti semnătura lui Dumnezeu printre colegi şi prieteni. Păstreaz-o fără pată!

  Poate că îţi aminteşti cu nostalgie de primii ani de şcoală, de primele încercări stângace de a scrie litere sau fraze şi de cerneala care ieşea din peniţă făcând mereu pete pe caiete, pe mâini sau pe haine. Poate că te bucuri că ai scăpat de stilou şi scrii doar cu pixul.

  Ceea ce nu ţi s-a spus atunci, în copilărie, este faptul că românii se mândresc cu stiloul pentru că invenţia aparţine unui inginer român, născut pe 10 ianuarie, cu mai mult de 200 de ani în urmă: Petrache Poenaru. Fiind nepotul dregătorului din vremea aceea, Petrache a avut parte de o educaţie aleasă, însă, la finalizarea studiilor, la 22 de ani, s-a alăturat entuziast pandurilor lui Tudor Vladimirescu. Cu personalitatea lui creativă, a iniţiat Foaia de propagandă a armatei lui Vladimirescu, primul ziar românesc şi a conceput tricolorul României.

  Dorinţa de cunoaştere şi studiul serios l-au condus la obţinerea unor burse de studii la Viena şi Paris. A studiat topografia şi geodezia, a absolvit Şcoala Politehnică din Paris şi a inventat primul stilou modern, cu rezervor de cerneală, pe care l-a brevetat în 1827, sub numele de „condei portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.

  Claudiu Vasile, Craiova

  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Opt plus unu egal B

  Nu îți dori ceva care te depășește, va fi doar un motiv de amărăciune, și nu unul de bucurie. Fii credincios mai întâi în lucrurile mici! Adevărata capacitate se demonstrează în lucruri nespectaculoase și în detalii, nu în misiunile răsunătoare.

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Doar nouă salvați

  Chiar și atunci când noi uităm de El, Salvatorul vieții noastre este în aceeași barcă cu noi și uneori chiar pe valurile pe care le oprește. Bine ar fi să nu pierdem din vedere acest lucru și să-I cerem să intervină înainte de a ne frământa sau epuiza prin încercările noastre. Rămâi așezat pe genunchi și cere ajutorul. În furtună nu este o idee prea bună să te ridici în picioare.

  Pachetul C9

  Din fericire pentru noi, Mântuitorul nu a lăsat la limitările omului salvarea, ci a plătit prețul integral și a oferit dreptul și posibilitatea ca oricine să poată apela în mod gratuit. Suntem mântuiți prin har, prin credință, iar acest lucru depășește cu mult capacitatea noastră de plată. Oricât am economisi, tot nu ar fi de-ajuns nici pentru un singur procent din cost. Există doar două opțiuni: acceptăm gratuitatea ori alegem să murim orgolioși.

  Publicate astăzi

  Opt plus unu egal B

  Nu îți dori ceva care te depășește, va fi doar un motiv de amărăciune, și nu unul de bucurie. Fii credincios mai întâi în lucrurile mici! Adevărata capacitate se demonstrează în lucruri nespectaculoase și în detalii, nu în misiunile răsunătoare.

  Calmă în furtună

  Dumnezeu cunoaște fiecare circumstanță și permite să fim în acea situație pentru a-L cunoaște mai bine.

  Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu

  Dacă îndoiala îţi copleşeşte viaţa, fă ce a făcut Isus! Adună toate dovezile că tu eşti fiul Său drag sau fiica Lui preaiubită. Contemplă prin credinţă la propriul tău caracter, care va deveni mai curat în lumina de la cruce.

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Isten népe megszabadul

  „Igen, így szól az Úr, az erőstől elvétetnek a foglyok is, és megszabadul a kegyetlen...