O făptură atât de minunată

Camillo Golgi – om de ştiinţă

Te laud că sunt o făptură asa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! (Psalmii 139:14)

Prin ceea ce eşti, prin ceea ce faci, cu fiecare celulă a ta care pulsează viaţă, fii o „minune” a Creatorului tău, şi astfel, o minune şi pentru cei din jur.

Celule, ţesuturi, organe, sisteme, aparate: despre acestea am învăţat la biologie, poate interesaţi, poate indiferenţi, poate prea tineri pentru a înţelege minunăţia făpturilor vii.

Născut în Italia, într-o familie în care tatăl era medic, Camillo Golgi a prins drag să studieze elementul de bază al materiei vii, celula. A studiat medicina la Pavia, fiind interesat de anatomia şi histologia sistemului nervos. Până la el s-au realizat puţine progrese în studiul sistemului nervos. Golgi a inventat colorarea controlată a anumitor elemente nervoase, care va permite un studiu mult mai precis cu privire la interrelaţiile dintre structurile nervoase.

Studiul intens si dăruirea lui au condus la descoperirea în structura celulei a unui nou organit celular, necunoscut până atunci, aparatul Golgi. Funcţia lui principală este procesarea şi împachetarea macromoleculelor. în 1906, Golgi a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirile în domeniul neuranatomiei.

După o viaţă de studiu şi dedicare în domeniul medicinei şi cercetării, a murit la vârsta de 83 de ani. Deşi înaintat în vârstă şi cu un bagaj de cunoştinţe greu de egalat, a susţinut, chiar de la lupa microscopului, că celulele, prin complexitatea lor, dovedesc minunata lucrare a Celui care le-a creat.

Claudia Homorogan, Salem (Arad)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor