Camillo Golgi – om de ştiinţă
Te laud că sunt o făptură asa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! (Psalmii 139:14)
Prin ceea ce eşti, prin ceea ce faci, cu fiecare celulă a ta care pulsează viaţă, fii o „minune” a Creatorului tău, şi astfel, o minune şi pentru cei din jur.
Celule, ţesuturi, organe, sisteme, aparate: despre acestea am învăţat la biologie, poate interesaţi, poate indiferenţi, poate prea tineri pentru a înţelege minunăţia făpturilor vii.
Născut în Italia, într-o familie în care tatăl era medic, Camillo Golgi a prins drag să studieze elementul de bază al materiei vii, celula. A studiat medicina la Pavia, fiind interesat de anatomia şi histologia sistemului nervos. Până la el s-au realizat puţine progrese în studiul sistemului nervos. Golgi a inventat colorarea controlată a anumitor elemente nervoase, care va permite un studiu mult mai precis cu privire la interrelaţiile dintre structurile nervoase.
Studiul intens si dăruirea lui au condus la descoperirea în structura celulei a unui nou organit celular, necunoscut până atunci, aparatul Golgi. Funcţia lui principală este procesarea şi împachetarea macromoleculelor. în 1906, Golgi a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirile în domeniul neuranatomiei.
După o viaţă de studiu şi dedicare în domeniul medicinei şi cercetării, a murit la vârsta de 83 de ani. Deşi înaintat în vârstă şi cu un bagaj de cunoştinţe greu de egalat, a susţinut, chiar de la lupa microscopului, că celulele, prin complexitatea lor, dovedesc minunata lucrare a Celui care le-a creat.
Claudia Homorogan, Salem (Arad)