Domnul te învață cum

W. A. Mozart – compozitor

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr… (Eclesiastul 11:9)

Deşi a murit de timpuriu, Mozart a ştiut să îşi trăiască viaţa frumos, lăsând o creaţie enormă în urma lui, apreciată de întreaga lume. El şi-a folosit tinereţea pentru a crea ceea ce iubea cel mai mult: muzică. Fiecare dintre noi îşi poate folosi tinereţea pentru a lăsa în urmă lucruri frumoase, de care cei din jurul nostru să se bucure. Şi tu îţi poţi folosi pasiunea pentru a-i face pe alţii fericiţi.

Poate că nu mulţi au auzit de Eme Heine Nachtmusik, despre Cosi fan tutte sau despre Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major, dar, cu siguranţă, când se spune Wolfgang Amadeus Mozart, lucrurile stau diferit.

Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg. A fost unul dintre marii clasici vienezi. A fost un virtuoz fără egal al pianului. Primul mare succes l-a înregistrat cu opera Răpirea din serai, fiind felicitat de împăratul Iosif al Il-lea prin cuvintele: „O muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.” Geniul muzical al lui Mozart îi este îndatorat şi tatălui său, Leopold, care l-a educat şi instruit de mic în arta muzicii. În 1785, a primit vizita tatălui său care, până atunci foarte reticent, a constatat cu satisfacţie reuşita fiului său. Acesta a fost încântat să audă din gura lui Joseph Haydn: „Fiul dumneavoastră este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut.”

Între anii 1784 şi 1786, a compus într-un ritm neobişnuit, realizând în medie o compoziţie la fiecare două săptămâni, cele mai multe, adevărate capodopere. În ziua de 5 decembrie 1791, Mozart s-a stins din viaţă la numai 35 de ani. Mottoul lui a fost: „Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine.”

Alina Anamaria Rotam, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor