W. A. Mozart – compozitor
Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr… (Eclesiastul 11:9)
Deşi a murit de timpuriu, Mozart a ştiut să îşi trăiască viaţa frumos, lăsând o creaţie enormă în urma lui, apreciată de întreaga lume. El şi-a folosit tinereţea pentru a crea ceea ce iubea cel mai mult: muzică. Fiecare dintre noi îşi poate folosi tinereţea pentru a lăsa în urmă lucruri frumoase, de care cei din jurul nostru să se bucure. Şi tu îţi poţi folosi pasiunea pentru a-i face pe alţii fericiţi.
Poate că nu mulţi au auzit de Eme Heine Nachtmusik, despre Cosi fan tutte sau despre Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major, dar, cu siguranţă, când se spune Wolfgang Amadeus Mozart, lucrurile stau diferit.
Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg. A fost unul dintre marii clasici vienezi. A fost un virtuoz fără egal al pianului. Primul mare succes l-a înregistrat cu opera Răpirea din serai, fiind felicitat de împăratul Iosif al Il-lea prin cuvintele: „O muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.” Geniul muzical al lui Mozart îi este îndatorat şi tatălui său, Leopold, care l-a educat şi instruit de mic în arta muzicii. În 1785, a primit vizita tatălui său care, până atunci foarte reticent, a constatat cu satisfacţie reuşita fiului său. Acesta a fost încântat să audă din gura lui Joseph Haydn: „Fiul dumneavoastră este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut.”
Între anii 1784 şi 1786, a compus într-un ritm neobişnuit, realizând în medie o compoziţie la fiecare două săptămâni, cele mai multe, adevărate capodopere. În ziua de 5 decembrie 1791, Mozart s-a stins din viaţă la numai 35 de ani. Mottoul lui a fost: „Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine.”
Alina Anamaria Rotam, Craiova