„Glorioasa dezamăgire”

William Miller – cercetător al Bibliei

Şi, după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine ca, acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi. (Ioan 14:3)

După 22 octombrie 1844, Miller nu a retractat crezul său în apropiata revenire a Domnului, ci a continuat să susţină că o greşeală în calculele profetice ar explica dezamăgirea. Găsise în Biblie un adevăr de neclintit: Dumnezeu îşi iubeşte copiii şi doreşte să fie cu ei. Poate că lucrurile nu ies mereu cum te-ai aşteptat. Tu însă trebuie să rămâi neclintit în credinţa ta. Dumnezeu este adevărul.

Născut pe 15 februarie 1782, în Massachusetts, William Miller a iniţiat şi susţinut marea reformă interconfesională din anii 1840-1844. Adepţii mişcării credeau că Domnul Hristos va reveni în data de 22 octombrie 1844, zi marcată în istorie ca Marea Dezamăgire, întrucât „milleriţii” au fost dezamăgiţi că nu L-au văzut pe Domnul venind pe nori.

Miller a fost un cititor avid. În 1803, s-a căsătorit cu Lucy Smith şi s-a mutat în Poultney, unde şi-a construit o fermă. Acolo a deţinut mai multe funcţii publice, de la poliţist la judecător de pace. A respins învăţăturile baptiste şi a devenit deist, fiind influenţat de scrierile lui Voltaire, David Hume, Thomas Paine şi Ethan Allen.

În 1812, Miller a adunat o companie cu care a participat la Războiul de Independenţă. Ororile războiului şi moartea unor camarazi sub ochii săi l-au făcut să-şi reconsidere vederile deiste. Vedea cum Providenţa l-a păstrat în viaţă. A început să studieze Biblia şi a descoperit în aceasta răspunsul la nedumeririle existenţiale care îl frământau. A urmat un studiu foarte aprofundat, verset cu verset, al Bibliei, Miller fiind hotărât să nu lase vreun verset nelămurit. Aşa a ajuns la convingerea că Hristos trebuie să revină curând.

Edelin Filip Iordan, Alexandria (Teleorman)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor