Ecoul intern al muzicii

Händel – creatorul Oratoriului Mesia

De aceea Te voi lăuda printre neamuri, Doamne, fi voi cânta spre slava Numelui Tău! (2 Samuel 22:50)

Deşi bolnav şi ruinat, Händel nu a abandonat lupta şi a reuşit să creeze o muzică ce, în pofida trecerii timpului, nu se învecheşte, ci scoate la iveală armonii divine. Poate că nu ai talent muzical, însă eşti chemat să faci ceea ce a făcut şi Händel: ceea ce poţi. Fă ceea ce poţi, cu toată puterea ta!

În fiecare vineri seara, în familia mea se asculta muzică clasică. Deşi eram mic, o melodie mi se întipărise în minte. Parcă aud şi acum ecoul unui cor imens: „Aleluia! Aleluia!” Mai târziu, am aflat că această compoziţie este una dintre cele mai impresionante create vreodată.

Georg Friedrich Händel s-a născut în data de 23 februarie 1685, în localitatea Halle (Saxonia, Germania). De tânăr, a dat dovadă de aptitudini muzicale deosebite, fiind organist al bisericii la numai 17 ani. A plecat apoi în Italia, unde a compus mai multe piese muzicale, făcându-se cunoscut publicului. În 1710, a decis să plece definitiv în Anglia, unde a devenit compozitor şi muzician al curţii regale.

După un timp, creaţiile lui în stil italian au devenit desuete, iar opera regală a înregistrat pierderi financiare, fapt ce a determinat închiderea tuturor spectacolelor. Händel s-a îmbolnăvit, medicii considerând că germanul nu va mai fi niciodată capabil să compună, însă Dumnezeu avea un alt plan, unul cu adevărat măreţ. În 1742, Hăndel a compus Oratoriul Mesia. La scurt timp, compozitorul a orbit, însă era împăcat: reuşise să creeze o muzică înălţătoare.

George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor