Händel – creatorul Oratoriului Mesia
De aceea Te voi lăuda printre neamuri, Doamne, fi voi cânta spre slava Numelui Tău! (2 Samuel 22:50)
Deşi bolnav şi ruinat, Händel nu a abandonat lupta şi a reuşit să creeze o muzică ce, în pofida trecerii timpului, nu se învecheşte, ci scoate la iveală armonii divine. Poate că nu ai talent muzical, însă eşti chemat să faci ceea ce a făcut şi Händel: ceea ce poţi. Fă ceea ce poţi, cu toată puterea ta!
În fiecare vineri seara, în familia mea se asculta muzică clasică. Deşi eram mic, o melodie mi se întipărise în minte. Parcă aud şi acum ecoul unui cor imens: „Aleluia! Aleluia!” Mai târziu, am aflat că această compoziţie este una dintre cele mai impresionante create vreodată.
Georg Friedrich Händel s-a născut în data de 23 februarie 1685, în localitatea Halle (Saxonia, Germania). De tânăr, a dat dovadă de aptitudini muzicale deosebite, fiind organist al bisericii la numai 17 ani. A plecat apoi în Italia, unde a compus mai multe piese muzicale, făcându-se cunoscut publicului. În 1710, a decis să plece definitiv în Anglia, unde a devenit compozitor şi muzician al curţii regale.
După un timp, creaţiile lui în stil italian au devenit desuete, iar opera regală a înregistrat pierderi financiare, fapt ce a determinat închiderea tuturor spectacolelor. Händel s-a îmbolnăvit, medicii considerând că germanul nu va mai fi niciodată capabil să compună, însă Dumnezeu avea un alt plan, unul cu adevărat măreţ. În 1742, Hăndel a compus Oratoriul Mesia. La scurt timp, compozitorul a orbit, însă era împăcat: reuşise să creeze o muzică înălţătoare.
George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)