Lazar Berman – pianist rus
Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni. (Coloseni 3:23)
Când faci ce îţi place, se vede şi îi motivezi pe alţii să facă şi ei la fel. Obişnuieşte-te să lucrezi cu plăcere şi vei avea nu doar succes, ci şi satisfacţia faptului că i-ai ajutat şi pe alţii să îşi descopere pasiunea. Nu uita că Dumnezeu are un plan cu tine, iar dacă tu nu lucrezi cu pasiune, s-ar putea ca El să nu ducă planul Său cu tine la bun sfârşit.
Când iubeşti ceva şi faci un lucru din pasiune, lucrurile vin ca de la sine. Avem o mulţime de exemple de oameni care, iubind ceea ce au făcut, au rămas în istorie. Fie că vorbim de muzicieni, scriitori sau pictori, toţi au avut ceva în comun: PASIUNEA.
Lazar Naumovich Berman a început să studieze pianul cu mama sa, elevă a lui Skriabin şi Prokofiev. La doar 10 ani, a concertat cu Orchestra Filarmonică din Moscova. A studiat la Conservatorul din Moscova cu Alexander Goldenweiser, fiind influenţat de marele Sofronitzky. Ziarele l-au numit „ultimul mare romantic al pianisticii ruse”. A devenit faimos pentru tehnica sa incredibilă şi pentru faptul că putea cânta ultima mişcare a Sonatei nr. 2 de Chopin în mai puţin de 50 de secunde. Câştigător al Concursului„Franz Liszt” de la Budapesta şi al Concursului „Regina Elisabeta” din Belgia, a fost socotit „al doilea Liszt”.
Un mare impresar i-a organizat un mare turneu în America, la mijlocul anilor ’70. Marele pianist Emil Gilels, la debutul său în America, a declarat că singurul pianist din lume care îi era superior este Sviatoslav Richter. După câţiva ani, şi-a schimbat părerea, spunând că Berman le era superior amândurora.
Gabriela Mihăicuţă, Socodor (Arad)