Articolul precedentUltimul examen
  Articolul următorO lumină în întuneric

  Cu Dumnezeu în celulă

  Radu Gyr – poetul care L-a coborât pe Dumnezeu în celulă

  Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia, M-a trimis să tâmăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsaţi şi să vestesc anul de îndurare al Domnului. (Luca 4:18,19)

  Poate că te întrebi: Care este scopul meu în lumea aceasta? Care este scopul pentru care merită să trăiesc? De ce îmi este oferită această zi? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: Adu-L pe Dumnezeu în locul în care te afli, printre oamenii cu care umbli, printre prieteni şi colegi. Cum poţi face asta? Folosind darurile tale, ocaziile ivite, iubind cum iubeşte Dumnezeu.

  Frig, umezeală, haine rupte, bătaie, insulte… Cu siguranţă, suntem la curent cu ceea ce a însemnat detenţia în timpul regimului comunist. Au fost condiţii inumane, în care noi nu ne putem imagina să trăim nici măcar o zi. Au existat însă inimi alese care au avut puterea să trăiască frumos în cele mai crunte clipe ale vieţii.

  Radu Gyr, născut pe 2 martie 1905, poet, dramaturg şi eseist român, a fost un astfel de om. Condamnat mai întâi la 12 ani de detenţie, apoi la 25 de ani de muncă silnică, având sănătatea precară. Radu Gyr a rămas în amintirea multor deţinuţi drept cel care le-a mângâiat durerea, le-a insuflat credinţă şi le-a reaprins speranţa prin rugădunile sale în versuri. Într-una din zilele luptei, el a scris: „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ţi-s./ Adevăratele înfrângeri/ sunt renunţările la vis.”

  A. Berzescu, fost coleg de detenţie, a spus despre poet: „În Aiud, Radu Gyr L-a adus pe Isus în celulă. L-a coborât de pe cruce şi L-a adus alături de noi pe rogojina cu libărci, spre îndumnezeirea omului. Îi ştiam cu toţii poeziile pe dinafară şi aşteptam cu nerăbdare următoarea creaţie care să ne bucure, să ne îmbărbăteze.”

  Gloria Anghel, Craiova

  Cu Dumnezeu în celulă - 2016. Frig, umezeală, haine rupte, bătaie, insulte... Cu siguranţă, suntem la curent cu ceea ce a însemnat detenţia în timpul regimului comunist. Au fost condiţii inumane, în care noi nu ne putem imagina să trăim nici măcar o zi. Au existat însă inimi alese care au avut puterea să...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...