Articolul precedentUltimul examen
  Articolul următorO lumină în întuneric

  Cu Dumnezeu în celulă

  Radu Gyr – poetul care L-a coborât pe Dumnezeu în celulă

  Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia, M-a trimis să tâmăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsaţi şi să vestesc anul de îndurare al Domnului. (Luca 4:18,19)

  Poate că te întrebi: Care este scopul meu în lumea aceasta? Care este scopul pentru care merită să trăiesc? De ce îmi este oferită această zi? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: Adu-L pe Dumnezeu în locul în care te afli, printre oamenii cu care umbli, printre prieteni şi colegi. Cum poţi face asta? Folosind darurile tale, ocaziile ivite, iubind cum iubeşte Dumnezeu.

  Frig, umezeală, haine rupte, bătaie, insulte… Cu siguranţă, suntem la curent cu ceea ce a însemnat detenţia în timpul regimului comunist. Au fost condiţii inumane, în care noi nu ne putem imagina să trăim nici măcar o zi. Au existat însă inimi alese care au avut puterea să trăiască frumos în cele mai crunte clipe ale vieţii.

  Radu Gyr, născut pe 2 martie 1905, poet, dramaturg şi eseist român, a fost un astfel de om. Condamnat mai întâi la 12 ani de detenţie, apoi la 25 de ani de muncă silnică, având sănătatea precară. Radu Gyr a rămas în amintirea multor deţinuţi drept cel care le-a mângâiat durerea, le-a insuflat credinţă şi le-a reaprins speranţa prin rugădunile sale în versuri. Într-una din zilele luptei, el a scris: „Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ţi-s./ Adevăratele înfrângeri/ sunt renunţările la vis.”

  A. Berzescu, fost coleg de detenţie, a spus despre poet: „În Aiud, Radu Gyr L-a adus pe Isus în celulă. L-a coborât de pe cruce şi L-a adus alături de noi pe rogojina cu libărci, spre îndumnezeirea omului. Îi ştiam cu toţii poeziile pe dinafară şi aşteptam cu nerăbdare următoarea creaţie care să ne bucure, să ne îmbărbăteze.”

  Gloria Anghel, Craiova

  Cu Dumnezeu în celulă - 2016. Frig, umezeală, haine rupte, bătaie, insulte... Cu siguranţă, suntem la curent cu ceea ce a însemnat detenţia în timpul regimului comunist. Au fost condiţii inumane, în care noi nu ne putem imagina să trăim nici măcar o zi. Au existat însă inimi alese care au avut puterea să...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...