Apă și sânge

Dr. Eugeniu Gh. Proca – primul transplant renal din România (1980)

El, Isus Hristos, este Cel ce a venit cu apă şi cu sânge…, şi sângele Lui…, ne curăţeşte de orice păcat. (1 Ioan 5:6; 1 Ioan 1:7)

Apa este „sângele” Pământului. Preţuieşte aceste lichide vitale, preţuieşte-te pe tine! „Uite apă, ce mă împiedică…?” (Faptele 8:36). Vino azi la marele Medic şi lasă-L să îţi vindece viaţa. Duhul Sfânt să îţi filtreze „sângele” de „toxine” şi să îţi redea speranţa.

„Tu mi-ai întocmit rărunchii. Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele: Te laud că sunt o făptură aşa de minunată” spunea psalmistul odată.

Îmi place să cred că aceste cuvinte au rezonat şi în mintea acestui om deosebit ce şi-a dedicat viaţa slujirii semenilor, fiind considerat creatorul şcolii moderne de urologie din ţara noastră.

Eugeniu Proca s-a născut în 1927, în comuna Godeni, Argeş, într-o familie modestă. De mic a prins drag de carte. Inteligent, tenace şi meticulos, s-a afirmat în lumea medicinei mânat de dorinţa de a excela. Personalitate dominatoare, preferând în discuţii tonul coborât, vorbea puţin şi la obiect, preţuind fiecare cuvânt. Ruxandra, una dintre fiicele gemene ale profesorului, declara: „Tatăl nostru a fost un părinte exigent, uneori aspru. Ne-a crescut în respectul unor valori pe care şi le-a impus în primul rând lui, în formarea sa ca medic şi om: disciplină, rigoare, corectitudine…” Şi-a preţuit întotdeauna soţia şi familia pentru sprijinul oferit. Declarând că „partenerul de viaţă te ridică sau te coboară” el se considera un exemplu fericit. Eugeniu Proca s-a stins din viaţă la 7 martie 2004 în a doua lui casă, Spitalul Fundeni.

Adrian Petrache, Lugoj (Timiş)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor