Prieten sau dușman?

  Ion Barbu

  Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. (Proverbele 13:20)

  Opreşte-te o clipă din alergare şi priveşte în jur. Sunt într-adevăr prietenii tăi un sprijin în nevoie? Este Isus prezent în mijlocul discuţiilor şi activităţilor voastre? Te apropie ei mai mult de Dumnezeu? Te provoc să fii sincer cu tine însuţi şi să te angajezi în relaţiile de prietenie care te înalţă cu adevărat, te înnobilează şi te apropie de cer.

  Ne bucurăm că există persoane care merg alături de noi şi ne sprijină când ne clătinăm. Dar ce se întâmplă când cei care pretind a fi prietenii noştri sunt de fapt duşmani?

  Reprezentant de seamă al modernismului literar şi matematician valoros, Ion Barbu s-a născut la 18 martie 1895. Talentul său matematic s-a manifestat încă din timpul liceului, publicând remarcabile contribuţii în revista Gazeta matematică. Totodată, Ion Barbu şi-a dezvoltat şi pasiunea pentru poezie. A studiat matematica la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, studiile fiindu-i întrerupte în timpul Primului Război Mondial.

  La recomandarea profesorului Gh. Tiţeica, Barbu s-a pregătit pentru un doctorat în matematică. A abandonat repede planul, deoarece viaţa lui a luat un alt curs din cauza consumului de cocaină. În 1924, pe când se aflau la Cottbus, soţia a găsit în buzunarul poetului o cutiuţă cu cocaină. Confesiunea agitată a lui Barbu a fost rememorată cu multă înţelegere de soţia acestuia: „Printr-un prieten căpătase într-o zi drogul. Luase mai întâi din curiozitate, începând să consume apoi din ce în ce mai mult, până când a fost adunat de pe străzile Germaniei şi dus la dezintoxicare.” Ion Barbu a murit la 66 de ani, în urma unei come hepatice.

  Loredana Bălmău, LTA, Craiova

  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Luna când începe școala

  Dacă ești printre cei care pot învăța mai ușor și mai mult, nu te mulțumi să aduni în palmaresul personal note bune, ci fă din capacitățile tale un atu pentru tot grupul! Ajută-i pe ceilalți să te ajungă din urmă! Vei simți mult mai multă satisfacție decât dacă o faci pe deșteptul și îi lași în urmă.

  Licențiat la nouă ani

  Nu te mulțumi să fii uimit de geniile promovate în presă, îndrăznește să vezi ce ar putea să facă Dumnezeu din tine și din viața ta. Întreabă-L și cere-I în rugăciune să te înzestreze ori să activeze în tine capacitățile pe care vrea să le pui în slujba altora și fii de acord să Îl lași pe El să facă planurile pentru drumul tău.

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Nouă victorii finale

  Știi care este cea mai mare știre pentru astăzi? Este faptul că Mântuitorul Isus nu este doar un antrenor, ci El face parte din echipă, vine cu noi pe terenul de luptă al vieții noastre. Nu are cum să ne scape victoria deplină. Permite-I doar să facă parte din viața și din planurile tale în fiecare zi.

  Publicate astăzi

  Luna când începe școala

  Dacă ești printre cei care pot învăța mai ușor și mai mult, nu te mulțumi să aduni în palmaresul personal note bune, ci fă din capacitățile tale un atu pentru tot grupul! Ajută-i pe ceilalți să te ajungă din urmă! Vei simți mult mai multă satisfacție decât dacă o faci pe deșteptul și îi lași în urmă.

  Un uragan și o minune – partea 2

  Dumnezeu a promis să restaureze, să reconstruiască și să refacă. El are puterea de a da o viață nouă visurilor tale ofilite, vieții tale distruse. Amintește-ți ce a făcut El pentru noi după uraganul Maria. Și tu poți trăi o așa minune.

  Atacul de panică

  Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează. „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac”.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Amikor már túl késő

  „Ímé, napok jőnek, azt mondja az Úr Isten, és éhséget bocsátok e földre; nem kenyér...