David Livingstone – explorator, medic, misionar
Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră. (Matei 6:21)
Principiul său motivator a fost: „Nu pun niciun preţ pe ce am sau pe ce voi avea cu excepţia relaţiei pe care o am cu regatul lui Isus.” S-a jertfit pentru semeni, iar inima sa va fi în împărăţia lui Isus. Inima ta unde va fi?
Cum a ajuns un copil născut în 1813, într-o familie scoţiană săracă, cel mai mare explorator şi misionar al Africii?
La 10 ani era nevoit să lucreze 12 ore pe zi într-o ţesătorie. Datorită voinţei puternice a reuşit să-şi urmeze vocaţia, studiind teologia. Dar la prima sa predică, a uitat discursul pe care-l pregătise. Acest incident, precum şi atracţia către explorare şi influenţa misionarului Robert Moffat l-au orientat către studiul medicinei. Urma să devină medic misionar.
La 28 de ani a ajuns în Africa, devenind renumit datorită expediţiilor de explorare pe cursul râului Zambezi şi în „inima” Africii. Descoperirile lui au fost uimitoare: cascada Victoria, lacul Tanganyika, zone cu cascade, de o inimaginabilă bogăţie naturală, cu vegetaţie şi faună exotică care-i tăiau respiraţia. A fost scandalizat însă de comerţul cu sclavi, numind Africa „rana deschisă a lumii”. Scrisorile şi eforturile sale misionare au ajutat mişcarea de eradicare a sclaviei.
La 60 de ani, slăbit de epuizare şi dizenterie, cu planuri încă neterminate, a fost găsit mort, pe genunchi, în coliba sa din Africa. Inima i-a fost scoasă şi îngropată în continentul negru, iar trupul, transportat în Anglia, funerariile sale fiind de amploarea celor ale prinţesei Diana.
Mihai Bratu, ITA, Cernica