Unde-ți va fi inima?

David Livingstone – explorator, medic, misionar

Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră. (Matei 6:21)

Principiul său motivator a fost: „Nu pun niciun preţ pe ce am sau pe ce voi avea cu excepţia relaţiei pe care o am cu regatul lui Isus.” S-a jertfit pentru semeni, iar inima sa va fi în împărăţia lui Isus. Inima ta unde va fi?

Cum a ajuns un copil născut în 1813, într-o familie scoţiană săracă, cel mai mare explorator şi misionar al Africii?

La 10 ani era nevoit să lucreze 12 ore pe zi într-o ţesătorie. Datorită voinţei puternice a reuşit să-şi urmeze vocaţia, studiind teologia. Dar la prima sa predică, a uitat discursul pe care-l pregătise. Acest incident, precum şi atracţia către explorare şi influenţa misionarului Robert Moffat l-au orientat către studiul medicinei. Urma să devină medic misionar.

La 28 de ani a ajuns în Africa, devenind renumit datorită expediţiilor de explorare pe cursul râului Zambezi şi în „inima” Africii. Descoperirile lui au fost uimitoare: cascada Victoria, lacul Tanganyika, zone cu cascade, de o inimaginabilă bogăţie naturală, cu vegetaţie şi faună exotică care-i tăiau respiraţia. A fost scandalizat însă de comerţul cu sclavi, numind Africa „rana deschisă a lumii”. Scrisorile şi eforturile sale misionare au ajutat mişcarea de eradicare a sclaviei.

La 60 de ani, slăbit de epuizare şi dizenterie, cu planuri încă neterminate, a fost găsit mort, pe genunchi, în coliba sa din Africa. Inima i-a fost scoasă şi îngropată în continentul negru, iar trupul, transportat în Anglia, funerariile sale fiind de amploarea celor ale prinţesei Diana.

Mihai Bratu, ITA, Cernica

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video