Interzicerea fumatului în locurile publice
Ce-i foloseşte cuiva să spună că are credinţă, dacă n-are fapte? Poate oare credinţa aceasta să-l mântuiască? (Iacov 2:14)
Mesajul meu? Implică-te în lumea în care trăieşti! Tabagismul este principala cauză evitabilă de morbiditate şi mortalitate din lume. Fii un exemplu chiar tu şi informează-i şi pe alţii. Implică-te în campanii, vorbeşte cu oamenii, arată-le că îţi pasă. Acţionează! Roagă-te şi ocaziile vor apărea negreşit. Chiar dacă ţi se pare că nu poţi face o diferenţă mare în jurul tău, prin gesturi aparent nesemnificative şi prin poziţia ta fermă poţi schimba atitudini şi declanşa avalanşe. Isus însuşi a fost proactiv.
Data de 29 martie 2004 este cea în care Irlanda a devenit prima ţară din lume care a interzis fumatul în locurile publice, precum baruri, restaurante, mijloace de transport, locuri de muncă. Nimeni nu pune la îndoială consecinţele atât de nefaste ale ţigării asupra plămânului, cordului, vaselor de sânge, etc. Fumatul duce la agravarea multor boli preexistente sau acţionează ca trăgaci pentru altele. Este o otravă care te omoară încet.
Spre deosebire de trecut, când unii credeau că fumatul este inofensiv, astăzi nu mai avem nicio scuză. Motivele pentru care unii aleg să fumeze sunt legate de plăcere, anturaj, supărări şi, în final, fumatul devine o adicţie. De aceea, sunt necesare acţiuni de atenţionare a populaţiei. Dacă cineva este suficient de iresponsabil încât să fumeze, cei din jur trebuie protejaţi. Fumatul pasiv ne afectează, pentru că suntem expuşi la iritanţi şi la peste 60 de substanţe carcinogene. Fenomenul acesta se numeşte „fumat la mâna a doua” şi este o cauză de cancer şi boli cardiovasculare. Există şi fumatul „la mâna a treia” atunci când substanţele din fum se imprimă în pereţi, covoare, canapele şi pot declanşa crize de astm.
Denisa Popa, Bucureşti