Wangari Maathai – laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Apoi Dumnezeu a zis: „Să dea pământul verdeaţă, iarbă cu sămânţă, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor şi care să aibă în ei sămânţa lor pe pământ.” Şi aşa a fost. (Geneza 1:11)
Wangari Maathai a spus: „Oamenii fac lucruri mici. Asta face diferenţa. Micul meu lucru este plantarea copacilor.” Prin lupta pentru protejarea mediului, ea a fost şi este un exemplu. Şi noi putem face lucruri mici. Şi noi putem proteja natura. Suntem chemaţi de Dumnezeu să ocrotim creaţia Sa şi să lăsăm pământul „să dea verdeaţă”.
Nu e uşor să schimbi lumea, mai ales când pleci de jos. Este nevoie de un caracter puternic, de principii înalte, de dragoste pentru oamenii din jur şi de o luptă continuă pentru adevăratele valori.
Wangari Maathai s-a născut în 1940 într-o zonă rurală din Kenya. În 1960 a câştigat o bursă pentru a studia Ştiinţe Biologice în SUA, iar în 1971 a obţinut ridul de doctor la Universitatea din Nairobi, fiind prima femeie cu doctorat din Africa Centrală şi de Est. A predat anatomie veterinară ca profesor universitar.
În 1977, a fondat mişcarea ecologistă „Centura Verde” cu scopul de a proteja pădurile din Kenya. Implicând în special femei, „Mama copacilor” – aşa cum a fost supranumită – a reuşit să planteze peste 25 de milioane de arbori.
În timpul campaniei sale împotriva nedreptăţii şi corupţiei, a avut ciocniri frecvente cu autorităţile, dar, mai târziu, a fost aleasă parlamentar, iar în 2003 a fost numită ministru adjunct la Departamentul pentru Protecţia Mediului.
Wangari a făcut înconjurul lumii, militând împotriva degradării mediului şi a sărăciei. A primit numeroase premii printre care şi Premiul Nobel pentru Pace (2004) pentru contribuţii la dezvoltarea durabilă, democraţie şi pace.
Alexandru Ţopârlan, ITA, Cernica