Dumnezeu în mijlocul muzicii

  Georg Friedrich Händel – compozitor

  Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea. (Psalmii 34:1)

  Lauda adusă lui Dumnezeu e răspunsul credincioşiei noastre chiar dacă nu primim răspunsul aşteptat. Chiar dacă circumstanţele nu se vor schimba, lauda ne va schimba pe noi! Răspunsul nostru e alegerea credinţei de a-L adora şi de a-l celebra bunătatea şi suveranitatea în ciuda circumstanţelor. Ce s-ar întâmpla dacă ai alege să fredonezi pe parcursul zilei un cântec de laudă pentru Domnul tău? Înainte de a vedea intervenţia şi măreţia Lui, laudă-L anticipat, căci s-ar putea să fii la o laudă distanţă de izbăvire!

  Fiind un reprezentant de seamă al perioadei baroce, Händel este compozitorul al cărui nume e strâns legat de Oratoriul „Mesia”. Monumentalele sale oratorii (peste 30 la număr) dovedesc că Biblia a fost sursa lui de inspiraţie. „În toată viaţa sa, a manifestat un simţ profund al credinţei. În conversaţii, îşi mărturisea adesea plăcerea pe care o resimţea în transpunerea pe muzică a cărţilor Bibliei şi cât de mult au contribuit pasajele sublime din Psalmi la edificarea sa,” notează biograful John Hawkins.

  La vârsta de 52 de ani, Händel a suferit un atac de apoplexie, care i-a paralizat partea dreaptă a corpului. Sfârşit şi epuizat, la 56 de ani, a primit provocarea prin intermediul unui libret cu titlul „Mesia”. În doar trei săptămâni, Händel a reuşit să-i prindă înţelesul, să-l facă să vibreze, atingând măreţia şi sublimul, întrupând „Cuvântul”. Când a terminat de compus celebrul cor „Aleluia!” Händel a mărturisit: „…Am crezut că Cerurile se deschid în faţa mea şi însuşi Dumnezeu cel Atotputernic mă priveşte de pe tronul Său, înconjurat de îngeri.”

  Când oratoriul a fost interpretat pentru prima dată la Londra, se povesteşte că regele George al II-lea s-a ridicat emoţionat de pe scaun, gest care a fost imitat de toţi cei prezenţi.

  Ştefan Hârlea, Câmpulung Muscel

  Dumnezeu în mijlocul muzicii - 2016. Fiind un reprezentant de seamă al perioadei baroce, Händel este compozitorul al cărui nume e strâns legat de Oratoriul „Mesia”. Monumentalele sale oratorii (peste 30 la număr) dovedesc că Biblia a fost sursa lui de inspiraţie. „În toată viaţa sa, a manifestat un simţ profund al...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Porunca a treia

  Atenție, distanțarea dintre noi și Dumnezeu nu apare dintr-odată, ci treptat, pe neobservate și în etape mici, dar repetate. Dacă Îl rechemăm acum în viața noastră, Tatăl ceresc vine fără întârziere sau șovăire.

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Publicate astăzi

  Porunca a treia

  Atenție, distanțarea dintre noi și Dumnezeu nu apare dintr-odată, ci treptat, pe neobservate și în etape mici, dar repetate. Dacă Îl rechemăm acum în viața noastră, Tatăl ceresc vine fără întârziere sau șovăire.

  Un biscuit fără unt

  Ca un biscuit care nu merită să fie mâncat fără unt, tot astfel nicio viață nu merită să fie trăită fără Dumnezeu.

  Cine înţelege mai bine?

  Dacă ești ispitit să te înfurii, să te enervezi, să îţi piezi cumpătul, să fii scos din sărite, îndepărtează-te cât poţi de repede de un asemenea sentiment. Domnul îţi va da pace şi control de sine, ca să poţi arăta dragoste, apreciere şi admiraţie faţă de alţii. În consecinţă, relaţiile tale vor înflori.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  A menny polgárai

  „Azért immár nem vagytok jövevények és zsellérek, hanem polgártársai a szenteknek, és cselédei az Istennek.”...