Georg Friedrich Händel – compozitor
Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea. (Psalmii 34:1)
Lauda adusă lui Dumnezeu e răspunsul credincioşiei noastre chiar dacă nu primim răspunsul aşteptat. Chiar dacă circumstanţele nu se vor schimba, lauda ne va schimba pe noi! Răspunsul nostru e alegerea credinţei de a-L adora şi de a-l celebra bunătatea şi suveranitatea în ciuda circumstanţelor. Ce s-ar întâmpla dacă ai alege să fredonezi pe parcursul zilei un cântec de laudă pentru Domnul tău? Înainte de a vedea intervenţia şi măreţia Lui, laudă-L anticipat, căci s-ar putea să fii la o laudă distanţă de izbăvire!
Fiind un reprezentant de seamă al perioadei baroce, Händel este compozitorul al cărui nume e strâns legat de Oratoriul „Mesia”. Monumentalele sale oratorii (peste 30 la număr) dovedesc că Biblia a fost sursa lui de inspiraţie. „În toată viaţa sa, a manifestat un simţ profund al credinţei. În conversaţii, îşi mărturisea adesea plăcerea pe care o resimţea în transpunerea pe muzică a cărţilor Bibliei şi cât de mult au contribuit pasajele sublime din Psalmi la edificarea sa,” notează biograful John Hawkins.
La vârsta de 52 de ani, Händel a suferit un atac de apoplexie, care i-a paralizat partea dreaptă a corpului. Sfârşit şi epuizat, la 56 de ani, a primit provocarea prin intermediul unui libret cu titlul „Mesia”. În doar trei săptămâni, Händel a reuşit să-i prindă înţelesul, să-l facă să vibreze, atingând măreţia şi sublimul, întrupând „Cuvântul”. Când a terminat de compus celebrul cor „Aleluia!” Händel a mărturisit: „…Am crezut că Cerurile se deschid în faţa mea şi însuşi Dumnezeu cel Atotputernic mă priveşte de pe tronul Său, înconjurat de îngeri.”
Când oratoriul a fost interpretat pentru prima dată la Londra, se povesteşte că regele George al II-lea s-a ridicat emoţionat de pe scaun, gest care a fost imitat de toţi cei prezenţi.
Ştefan Hârlea, Câmpulung Muscel