Dumnezeu în mijlocul muzicii

Georg Friedrich Händel – compozitor

Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea. (Psalmii 34:1)

Lauda adusă lui Dumnezeu e răspunsul credincioşiei noastre chiar dacă nu primim răspunsul aşteptat. Chiar dacă circumstanţele nu se vor schimba, lauda ne va schimba pe noi! Răspunsul nostru e alegerea credinţei de a-L adora şi de a-l celebra bunătatea şi suveranitatea în ciuda circumstanţelor. Ce s-ar întâmpla dacă ai alege să fredonezi pe parcursul zilei un cântec de laudă pentru Domnul tău? Înainte de a vedea intervenţia şi măreţia Lui, laudă-L anticipat, căci s-ar putea să fii la o laudă distanţă de izbăvire!

Fiind un reprezentant de seamă al perioadei baroce, Händel este compozitorul al cărui nume e strâns legat de Oratoriul „Mesia”. Monumentalele sale oratorii (peste 30 la număr) dovedesc că Biblia a fost sursa lui de inspiraţie. „În toată viaţa sa, a manifestat un simţ profund al credinţei. În conversaţii, îşi mărturisea adesea plăcerea pe care o resimţea în transpunerea pe muzică a cărţilor Bibliei şi cât de mult au contribuit pasajele sublime din Psalmi la edificarea sa,” notează biograful John Hawkins.

La vârsta de 52 de ani, Händel a suferit un atac de apoplexie, care i-a paralizat partea dreaptă a corpului. Sfârşit şi epuizat, la 56 de ani, a primit provocarea prin intermediul unui libret cu titlul „Mesia”. În doar trei săptămâni, Händel a reuşit să-i prindă înţelesul, să-l facă să vibreze, atingând măreţia şi sublimul, întrupând „Cuvântul”. Când a terminat de compus celebrul cor „Aleluia!” Händel a mărturisit: „…Am crezut că Cerurile se deschid în faţa mea şi însuşi Dumnezeu cel Atotputernic mă priveşte de pe tronul Său, înconjurat de îngeri.”

Când oratoriul a fost interpretat pentru prima dată la Londra, se povesteşte că regele George al II-lea s-a ridicat emoţionat de pe scaun, gest care a fost imitat de toţi cei prezenţi.

Ştefan Hârlea, Câmpulung Muscel

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video