Iuliu Haţieganu – pionierul şcolii medicale clujene
Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bane, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii. (1 Timotei 6:18)
Să fii o binecuvântare pentru ceilalţi, să le alini suferinţa şi să cauţi să le împlineşti nevoile – lucrurile acestea pot întoarce lumea cu susul în jos. Această abordare a vieţii – a fi de ajutor celor din jur, urmând exemplul Domnului Hristos şi a sluji – poate dărâma barierele sufletelor care nu mai au speranţă şi putere, sădind astfel credinţă şi un strop de fericire. Fii o binecuvântare astăzi!
Ce poate fi mai măreţ în lumea aceasta decât să fii o binecuvântare pentru alţii? Iuliu Haţieganu (n. 14 aprilie 1885) a avut misiunea de tămăduitor al trupurilor bolnavilor şi de îndrumător al studenţilor săi, arătându-le celor din jur că facerea de bine este o chemare adresată tuturor oamenilor.
Haţieganu s-a făcut cunoscut încă din 1914 în literatura de specialitate printr-un studiu asupra galactozuriei alimentare, publicat într-o revistă de la Budapesta. A fost unul dintre delegaţii tineretului universitar la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, susţinând în faţa Consiliului Dirigent al Transilvaniei înfiinţarea Universităţii din Cluj.
Profesorul Haţieganu, al cărui nume îl poartă Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, a fost un exemplu rar. Marele merit al lui a fost acela că a reuşit să formeze un corp didactic excepţional, care a dus mai departe valoarea medicinei româneşti.
Personalitate puternică, el a format o echipă care s-a transforma. Într-un colectiv de elită, atât la catedre, cât şi în clinici.
Rebeca Noaţă, ITA, Cernica