Un premiu de excelență

Maurice Allais – Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice

Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! (Eclesiastul 9:10 p.p.)

Poate că provii dintr-un mediu precum Allais sau poate că părinţii tăi au avut o situaţie materială mai bună. Indiferent de circumstanţe, poţi face lucruri minunate în această viaţă. Un copil simplu precum acest francez a ajuns să primească un Premiu Nobel. De ce să nu-ţi pui şi tu ţinte înalte?

Poate că teoria pieţelor şi a folosirii eficiente a resurselor sunt concepte pe care acum le întâlneşti pentru prima dată. Poate că numele lui Maurice Allais nu îţi este familiar. Acesta a primit Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice în 1988. A fost primul francez laureat cu acest premiu.

Maurice Allais s-a născut într-o familie simplă, la Paris, în data de 31 mai 1911. Părinţii săi aveau un mic magazin unde vindeau caşcaval, iar bunicul său era tâmplar. Viaţa i-a fost marcată de înrolarea tatălui în armata franceză pentru a lupta împotriva forţelor germane. Acesta nu s-a mai întors niciodată acasă, murind în captivitate, în anul 1915. În ciuda acestor lucruri, Maurice a mers la o şcoală secundară, fiind un elev apreciat pentru cunoştinţele sale de limbă franceză, latină, filosofie şi matematică.

În 1933, a absolvit Ecole Polytechnique, o instituţie de top din Franţa. Pe lângă Premiul Nobel, Maurice Allais a primit şi o medalie de aur din partea Institutului Naţional de Cercetări Ştiinţifice, o importantă distincţie franceză, în anul 1978. În 2010, la vârsta de 99 ani, Maurice Allais a trecut în nefiinţă.

George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video