Lucrarea lui Dumnezeu

Samuel Morse – inventatorul codului Morse

Vă îndemn dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. (Romani 12:1)

Codul Morse este o cale simplă de exprimare a literelor şi numerelor. Prin inventarea acestui alfabet, Samuel Morse le-a lăsat oamenilor un mijloc eficient de comunicare. La rândul tău, eşti chemat astăzi să fii un slujitor în lucrarea lui Dumnezeu, respectiv să creezi mijloace şi căi pentru a simplifica viaţa celor din jur, pentru a le împlini nevoile şi a le veni în ajutor.

Îţi aminteşti de primii ani de şcoală? De momentele când ai făcut primele încercări stângace de a scrie literele, una câte una? Poate că ţi s-a spus atunci că Samuel Morse a inventat un alfabet cu totul special, şi anume codul Morse.

Samuel Morse s-a născut pe 27 aprilie. A urmat cursurile Academiei Phillips din Andover, apoi a învăţat matematică şi filosofia religiei. A participat şi la cursurile despre electricitate ale lui Jeremiah Day şi Benjamin Silliman. În 1832, Samuel Morse a dezvoltat telegraful cu un singur fir, iar telegraful său original este expus astăzi la Muzeul Naţional de Istorie Americană.

În 1838, a inventat alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent. Literele alfabetului Morse sunt combinaţii de semnale scurte şi lungi. El a indentificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru „e”, un singur punct), iar celor mai puţin folosite (de exemplu „q”) le-a asociat semnale mai lungi. Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice. Apelul internaţional de pericol, SOS (3 puncte, 3 linii, 3 puncte) a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse.

Andreea Paula Băcanu, LTA, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video