Îngerul milei

Oscar Schindler – salvatorul a 1200 de evrei

Tu eşti Dumnezeul care face minuni; Tu Ţi-ai arătat puterea printre popoare. Prin braţul Tău, Tu ai izbăvit pe poporul tău, pe fiii lui lacov şi ai lui Iosifi (Psalmii 77:14,15)

Omul acesta şi-a încheiat misiunea cu mult timp în urmă, dar a lăsat un model de urmat. Asemenea lui, şi noi trebuie să vedem dincolo de viaţa noastră şi să fim îngeri pentru cei din jur, arătând adevăratul caracter al lui Dumnezeu şi iubindu-ne fraţii aşa cum ne iubeşte Tatăl. Să ne bucurăm de timpul de pace pe care îl avem încă şi să fim „îngeri ai milei” pentru toate naţiunile lumii.

Oscar Schindler, născut la 28 aprilie 1908 în Moravia, Cehia, este identificat astăzi cu omul pe care războiul nu l-a dezumanizat, ci l-a transformat într-un „înger al milei”. Tinereţea lui nu a fost una virtuoasă. Plecând de acasă, a ajuns mic întreprinzător, iar mai apoi spion şi membru al Partidului Muncitoresc.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Schindler a salvat în jur de 1200 de evrei, angajându-i în fabricile sale de muniţie. S-a pus în pericol în mod conştient, având în vedere că naziştii ştiau că muncitorii săi erau evrei. Pentru a fi lăsat în pace, le-a plătit milioane naziştilor, argumentând că evreii erau mână de lucru ieftină, numai buni să-i ajute în război, confecţionând oale, tigăi şi muniţie pentru soldaţi.

Chiar dacă, iniţial, Schindler şi-a început afacerea cu muncitori evrei din motive financiare, după o vreme, lucrurile au devenit personale, el ajungând să-şi sacrifice toate câştigurile numai pentru a putea să-şi păstreze muncitorii în viaţă, aceştia fiind numiţi „evreii lui Schindler”.

Schindler a murit în ziua de 9 octombrie 1974, în Germania, dar a fost înmormântat la Ierusalim, despre care afirmase la un moment dat: „Copiii mei sunt aici.”

Laura Monica Popa, Bălceşti (Vâlcea)

Comentariile sunt închise

Îngerul milei 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.