Calculele vieții

  Carl Friedrich Gauss – matematician, fizician şi astronom

  Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă! (Psalmii 90:12)

  Viaţa este ca un test la matematică. Aduni, împărţi, scazi, înmulţeşti şi, când îţi dai seama că ai greşit calculele, se sună şi este deja prea târziu. Sper ca tu – cel care citeşti aceste rânduri – să faci calculele bine de la început. Iar dacă se întâmplă să greşeşti, sper să-ţi dai seama înainte de a fi prea târziu.

  Probabil că ai auzit de Carl Friedrich Gauss. Provenit dintr-o familie care nu s-a putut ocupa de educaţia lui, a învăţat singur cititul şi calculul aritmetic, dovedindu-se un copil precoce. La vârsta de 7 ani, a început şcoala primară şi a fost remarcat foarte repede de Buttnes şi Martin Baltels, aceştia continuând să îi fie profesori şi în gimnaziu. După ce a primit o aprobare de la ducele de Braunschweig, Gauss a intrat la Colegium Carolinum în 1792. A descoperit legea lui Bode, teorema binominală şi teorema numerelor prime. La 10 ani, cunoştea probleme de analiză superioară, precum şi limbi clasice (latină, greacă) şi modeme (engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă).

  În 1795, Gauss a părăsit oraşul Braunschweig pentru a studia la universitatea din Gottingen. Unul dintre profesorii lui a fost Abraham Gotthelf Kastner, pe care Gauss l-a provocat de multe ori.

  În 1798, a plecat din Gottingen fără diplomă. În perioada respectivă, a făcut una dintre cele mai importante descoperiri ale lui, şi anume construcţia unui poligon cu 17 laturi, folosind doar rigla şi compasul, considerată cel mai mare progres în domeniu de la matematicienii Greciei Antice.

  Roxana Budu, LTA, Craiova

  Calculele vieții - 2016. Probabil că ai auzit de Carl Friedrich Gauss. Provenit dintr-o familie care nu s-a putut ocupa de educaţia lui, a învăţat singur cititul şi calculul aritmetic, dovedindu-se un copil precoce. La vârsta de 7 ani, a început şcoala primară şi a fost remarcat foarte repede de...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...