Calculele vieții

  Carl Friedrich Gauss – matematician, fizician şi astronom

  Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă! (Psalmii 90:12)

  Viaţa este ca un test la matematică. Aduni, împărţi, scazi, înmulţeşti şi, când îţi dai seama că ai greşit calculele, se sună şi este deja prea târziu. Sper ca tu – cel care citeşti aceste rânduri – să faci calculele bine de la început. Iar dacă se întâmplă să greşeşti, sper să-ţi dai seama înainte de a fi prea târziu.

  Probabil că ai auzit de Carl Friedrich Gauss. Provenit dintr-o familie care nu s-a putut ocupa de educaţia lui, a învăţat singur cititul şi calculul aritmetic, dovedindu-se un copil precoce. La vârsta de 7 ani, a început şcoala primară şi a fost remarcat foarte repede de Buttnes şi Martin Baltels, aceştia continuând să îi fie profesori şi în gimnaziu. După ce a primit o aprobare de la ducele de Braunschweig, Gauss a intrat la Colegium Carolinum în 1792. A descoperit legea lui Bode, teorema binominală şi teorema numerelor prime. La 10 ani, cunoştea probleme de analiză superioară, precum şi limbi clasice (latină, greacă) şi modeme (engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă).

  În 1795, Gauss a părăsit oraşul Braunschweig pentru a studia la universitatea din Gottingen. Unul dintre profesorii lui a fost Abraham Gotthelf Kastner, pe care Gauss l-a provocat de multe ori.

  În 1798, a plecat din Gottingen fără diplomă. În perioada respectivă, a făcut una dintre cele mai importante descoperiri ale lui, şi anume construcţia unui poligon cu 17 laturi, folosind doar rigla şi compasul, considerată cel mai mare progres în domeniu de la matematicienii Greciei Antice.

  Roxana Budu, LTA, Craiova

  Calculele vieții - 2016. Probabil că ai auzit de Carl Friedrich Gauss. Provenit dintr-o familie care nu s-a putut ocupa de educaţia lui, a învăţat singur cititul şi calculul aritmetic, dovedindu-se un copil precoce. La vârsta de 7 ani, a început şcoala primară şi a fost remarcat foarte repede de...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...