Cum s-a născut pianul

Bartolomeo Cristofori – inventatorul pianului

Cântati cu veselie lui Dumnezeu, care este tăria noastră! (Psalmii 81:l)

Dacă Bartolomeo ar trăi, ar fi mândru de evoluţia creaţiei sale şi de importanţa acesteia. Astăzi, putem să-L lăudăm pe Dumnezeu acompaniaţi de acest instrument, alăturân-du-ne corului ceresc de îngeri. Preţuieşte pianul şi cântă cu toată dragostea! Laudă-L pe Dumnezeu prin cântec azi şi în fiecare zi!

Omul este înzestrat de către Dumnezeu cu numeroase talente pe care trebuie să le folosească pentru a le pune în valoare. Unul dintre cele mai minunate moduri prin care putem să-L lăudăm pe Dumnezeu este muzica interpretată la pian. Multora le place să cânte la acest instrument.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoş – monocordul cu clape – căruia, ulterior, i-au fost adăugate mai multe coarde, fiind transformat în mult mai cunoscutul clavicord, care funcţiona printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării dapelor.

Marele inventator al pianului a fost italianul Bartolomeo Cristofori, care s-a născut pe 4 mai 1655, în Padova. Acesta a construit primul mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului.

De-a lungul vieţii, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrându-se până în zilele noastre în muzee din Europa şi din SUA.

Estera Chiriac, Drobeta-Turnu Severin

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Cum s-a născut pianul - 2016. Omul este înzestrat de către Dumnezeu cu numeroase talente pe care trebuie să le folosească pentru a le pune în valoare. Unul dintre cele mai minunate moduri prin care putem să-L lăudăm pe Dumnezeu este muzica interpretată la... pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.