Bartolomeo Cristofori – inventatorul pianului
Cântati cu veselie lui Dumnezeu, care este tăria noastră! (Psalmii 81:l)
Dacă Bartolomeo ar trăi, ar fi mândru de evoluţia creaţiei sale şi de importanţa acesteia. Astăzi, putem să-L lăudăm pe Dumnezeu acompaniaţi de acest instrument, alăturân-du-ne corului ceresc de îngeri. Preţuieşte pianul şi cântă cu toată dragostea! Laudă-L pe Dumnezeu prin cântec azi şi în fiecare zi!
Omul este înzestrat de către Dumnezeu cu numeroase talente pe care trebuie să le folosească pentru a le pune în valoare. Unul dintre cele mai minunate moduri prin care putem să-L lăudăm pe Dumnezeu este muzica interpretată la pian. Multora le place să cânte la acest instrument.
Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoş – monocordul cu clape – căruia, ulterior, i-au fost adăugate mai multe coarde, fiind transformat în mult mai cunoscutul clavicord, care funcţiona printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării dapelor.
Marele inventator al pianului a fost italianul Bartolomeo Cristofori, care s-a născut pe 4 mai 1655, în Padova. Acesta a construit primul mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului.
De-a lungul vieţii, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrându-se până în zilele noastre în muzee din Europa şi din SUA.
Estera Chiriac, Drobeta-Turnu Severin