Cum s-a născut pianul

Bartolomeo Cristofori – inventatorul pianului

Cântati cu veselie lui Dumnezeu, care este tăria noastră! (Psalmii 81:l)

Dacă Bartolomeo ar trăi, ar fi mândru de evoluţia creaţiei sale şi de importanţa acesteia. Astăzi, putem să-L lăudăm pe Dumnezeu acompaniaţi de acest instrument, alăturân-du-ne corului ceresc de îngeri. Preţuieşte pianul şi cântă cu toată dragostea! Laudă-L pe Dumnezeu prin cântec azi şi în fiecare zi!

Omul este înzestrat de către Dumnezeu cu numeroase talente pe care trebuie să le folosească pentru a le pune în valoare. Unul dintre cele mai minunate moduri prin care putem să-L lăudăm pe Dumnezeu este muzica interpretată la pian. Multora le place să cânte la acest instrument.

Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoş – monocordul cu clape – căruia, ulterior, i-au fost adăugate mai multe coarde, fiind transformat în mult mai cunoscutul clavicord, care funcţiona printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării dapelor.

Marele inventator al pianului a fost italianul Bartolomeo Cristofori, care s-a născut pe 4 mai 1655, în Padova. Acesta a construit primul mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului.

De-a lungul vieţii, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrându-se până în zilele noastre în muzee din Europa şi din SUA.

Estera Chiriac, Drobeta-Turnu Severin

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video