Ferestre în istorie

  14 mai 1948 – naşterea statului evreu modern

  Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atârnă de vreme şi de împrejurări. (Edesiastul 9:11)

  Vremea şi împrejurările sunt în mâna lui Dumnezeu. Dacă vrea, El creează „ferestre” acolo unde nu există nicio rază de lumină. Poate că şi tu ai o dorinţă sau o nevoie care pare de nerealizat, cu toate eforturile tale. Aminteşte-ţi că Dumnezeu poate să o îndeplinească. Asigură-te că ai aprobarea Lui!

  Deşi lipsiţi de patria strămoşească pentru multe secole, visul evreilor din diaspora nu a murit niciodată. Reînfiinţarea statului evreiesc părea un lucru imposibil, cu toate eforturile mişcării sioniste.

  Ostilitatea întâmpinată în ţările gazdă, culminând cu Holocaustul, a făcut ca mulţi evrei din Europa să se întoarcă în Palestina, pe atunci aflată sub ocupaţie britanică. Surprinzător însă, Naţiunile Unite au votat pentru independenţa statului Israel. La data de 14 mai 1948, britanicii au părăsit definitiv Ierusalimul.

  Actul trebuia recunoscut de marile puteri ale lumii. Deşi s-a opus iniţial, preşedintele american Harry Truman a recunoscut noul stat, contrar consilierilor săi oficiali. Fascinant este că Uniunea Sovietică, cunoscută pentru opoziţia ei faţă de sionism şi pentru simpatiile arabe, şi-a dat acordul imediat, trimiţând arme în Israel. Imediat după recunoaştere, SUA au donat fonduri, asigurând startul economic al Israelului.

  A fost o realizare la limita imposibilului, în ciuda eforturilor sioniste. De aceea, istoricul Paul Johnson consideră că Israelul s-a format printr-o „scurtă fereastră de oportunitate” sortită a nu se mai deschide niciodată. Mai devreme sau mai târziu, ar fi fost cu neputinţă.

  Beniamin Chircan, Craiova

  Ferestre în istorie - 2016. Deşi lipsiţi de patria strămoşească pentru multe secole, visul evreilor din diaspora nu a murit niciodată. Reînfiinţarea statului evreiesc părea un lucru imposibil, cu toate eforturile mişcării sioniste. Ostilitatea întâmpinată în ţările gazdă, culminând cu Holocaustul, a făcut ca...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...