Ferestre în istorie

  14 mai 1948 – naşterea statului evreu modern

  Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atârnă de vreme şi de împrejurări. (Edesiastul 9:11)

  Vremea şi împrejurările sunt în mâna lui Dumnezeu. Dacă vrea, El creează „ferestre” acolo unde nu există nicio rază de lumină. Poate că şi tu ai o dorinţă sau o nevoie care pare de nerealizat, cu toate eforturile tale. Aminteşte-ţi că Dumnezeu poate să o îndeplinească. Asigură-te că ai aprobarea Lui!

  Deşi lipsiţi de patria strămoşească pentru multe secole, visul evreilor din diaspora nu a murit niciodată. Reînfiinţarea statului evreiesc părea un lucru imposibil, cu toate eforturile mişcării sioniste.

  Ostilitatea întâmpinată în ţările gazdă, culminând cu Holocaustul, a făcut ca mulţi evrei din Europa să se întoarcă în Palestina, pe atunci aflată sub ocupaţie britanică. Surprinzător însă, Naţiunile Unite au votat pentru independenţa statului Israel. La data de 14 mai 1948, britanicii au părăsit definitiv Ierusalimul.

  Actul trebuia recunoscut de marile puteri ale lumii. Deşi s-a opus iniţial, preşedintele american Harry Truman a recunoscut noul stat, contrar consilierilor săi oficiali. Fascinant este că Uniunea Sovietică, cunoscută pentru opoziţia ei faţă de sionism şi pentru simpatiile arabe, şi-a dat acordul imediat, trimiţând arme în Israel. Imediat după recunoaştere, SUA au donat fonduri, asigurând startul economic al Israelului.

  A fost o realizare la limita imposibilului, în ciuda eforturilor sioniste. De aceea, istoricul Paul Johnson consideră că Israelul s-a format printr-o „scurtă fereastră de oportunitate” sortită a nu se mai deschide niciodată. Mai devreme sau mai târziu, ar fi fost cu neputinţă.

  Beniamin Chircan, Craiova

  Ferestre în istorie - 2016. Deşi lipsiţi de patria strămoşească pentru multe secole, visul evreilor din diaspora nu a murit niciodată. Reînfiinţarea statului evreiesc părea un lucru imposibil, cu toate eforturile mişcării sioniste. Ostilitatea întâmpinată în ţările gazdă, culminând cu Holocaustul, a făcut ca...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...