Oameni de cuvânt

Edictul de la Worms

Dumnezeule, nu tăcea! (Psalmii 83:1 p.p.)

Astăzi, te invit la o decizie: indiferent de circumstanţe, rămâi un om de onoare! Dovedeşte că eşti un împlinitor a ceea ce scrie în Scripturi şi îţi promit că Domnul nu va tăcea niciodată în dreptul tău.

În 1520, papa Leon al X-lea a emis bula papală Exsurge Domine („Ridică-Te, Doamne”), expunând 41 de aşa-zise greşeli din cele 95 de teze ale lui Martin Luther. Acesta din urmă a fost convocat la Worms pentru explicaţii, având promisiunea de siguranţă şi liberă trecere.

După ce Luther şi-a prezentat explicaţiile înaintea Dietei şi a afirmat: „Eu nu pot să fac altfel. Aici stau! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” la 25 mai 1521, împăratul Carol al V-lea a emis Edictul de la Worms prin care a anunţat: „Interzicem oricui, de astăzi înainte, să îndrăznească, cu vorba ori cu fapta, să primească, să apere, să ajute sau să favorizeze în vreun fel pe cel numit Martin Luther.”

Edictul l-a condamnat pe Luther ca eretic şi a interzis citirea sau deţinerea scrierilor lui. Luther urma, în ciuda promisiunii făcute lui, să fie arestat şi pedepsit. Pentru a-1 apăra, prinţul Frederick al IlI-lea l-a „răpit” şi l-a ascuns în Castelul Wartburg. Luther nu a fost surprins de călcarea în picioare a promisiunii. Se aştepta ca oamenii care nu credeau Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie oameni de cuvânt. Astfel, din oraşul celor fără de cuvânt a plecat cel care avea să le ofere Cuvântul în limba lor, făcându-i pe mulţi să devină oameni de cuvânt.

Adrian Bulboacă, Botoşani

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video