Oameni de cuvânt

Edictul de la Worms

Dumnezeule, nu tăcea! (Psalmii 83:1 p.p.)

Astăzi, te invit la o decizie: indiferent de circumstanţe, rămâi un om de onoare! Dovedeşte că eşti un împlinitor a ceea ce scrie în Scripturi şi îţi promit că Domnul nu va tăcea niciodată în dreptul tău.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

În 1520, papa Leon al X-lea a emis bula papală Exsurge Domine („Ridică-Te, Doamne”), expunând 41 de aşa-zise greşeli din cele 95 de teze ale lui Martin Luther. Acesta din urmă a fost convocat la Worms pentru explicaţii, având promisiunea de siguranţă şi liberă trecere.

După ce Luther şi-a prezentat explicaţiile înaintea Dietei şi a afirmat: „Eu nu pot să fac altfel. Aici stau! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” la 25 mai 1521, împăratul Carol al V-lea a emis Edictul de la Worms prin care a anunţat: „Interzicem oricui, de astăzi înainte, să îndrăznească, cu vorba ori cu fapta, să primească, să apere, să ajute sau să favorizeze în vreun fel pe cel numit Martin Luther.”

Edictul l-a condamnat pe Luther ca eretic şi a interzis citirea sau deţinerea scrierilor lui. Luther urma, în ciuda promisiunii făcute lui, să fie arestat şi pedepsit. Pentru a-1 apăra, prinţul Frederick al IlI-lea l-a „răpit” şi l-a ascuns în Castelul Wartburg. Luther nu a fost surprins de călcarea în picioare a promisiunii. Se aştepta ca oamenii care nu credeau Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie oameni de cuvânt. Astfel, din oraşul celor fără de cuvânt a plecat cel care avea să le ofere Cuvântul în limba lor, făcându-i pe mulţi să devină oameni de cuvânt.

Adrian Bulboacă, Botoşani

Comentariile sunt închise

Oameni de cuvânt 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.