Oameni de cuvânt

  Edictul de la Worms

  Dumnezeule, nu tăcea! (Psalmii 83:1 p.p.)

  Astăzi, te invit la o decizie: indiferent de circumstanţe, rămâi un om de onoare! Dovedeşte că eşti un împlinitor a ceea ce scrie în Scripturi şi îţi promit că Domnul nu va tăcea niciodată în dreptul tău.

  În 1520, papa Leon al X-lea a emis bula papală Exsurge Domine („Ridică-Te, Doamne”), expunând 41 de aşa-zise greşeli din cele 95 de teze ale lui Martin Luther. Acesta din urmă a fost convocat la Worms pentru explicaţii, având promisiunea de siguranţă şi liberă trecere.

  După ce Luther şi-a prezentat explicaţiile înaintea Dietei şi a afirmat: „Eu nu pot să fac altfel. Aici stau! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” la 25 mai 1521, împăratul Carol al V-lea a emis Edictul de la Worms prin care a anunţat: „Interzicem oricui, de astăzi înainte, să îndrăznească, cu vorba ori cu fapta, să primească, să apere, să ajute sau să favorizeze în vreun fel pe cel numit Martin Luther.”

  Edictul l-a condamnat pe Luther ca eretic şi a interzis citirea sau deţinerea scrierilor lui. Luther urma, în ciuda promisiunii făcute lui, să fie arestat şi pedepsit. Pentru a-1 apăra, prinţul Frederick al IlI-lea l-a „răpit” şi l-a ascuns în Castelul Wartburg. Luther nu a fost surprins de călcarea în picioare a promisiunii. Se aştepta ca oamenii care nu credeau Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie oameni de cuvânt. Astfel, din oraşul celor fără de cuvânt a plecat cel care avea să le ofere Cuvântul în limba lor, făcându-i pe mulţi să devină oameni de cuvânt.

  Adrian Bulboacă, Botoşani

  Oameni de cuvânt - 2016. În 1520, papa Leon al X-lea a emis bula papală Exsurge Domine („Ridică-Te, Doamne”), expunând 41 de aşa-zise greşeli din cele 95 de teze ale lui Martin Luther. Acesta din urmă a fost convocat la Worms pentru explicaţii, având promisiunea de...
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...