Ziua independenţei statului Guyana
Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat si v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit, viaţa veşnică. (Romani 6:22)
Precum locuitorii Guyanei, şi noi am fost robi. Dar, prin jertfa Domnului, suntem liberi şi ne putem bucura de statutul de fii şi fiice ale lui Dumnezeu. Te bucură lucrul acesta? Cum crezi că ar trebui să-ţi modeleze viaţa zilnică acest statut?
Din copilărie, mi-a plăcut geografia. În mod special, îmi amintesc cu mare drag de momentele când ieşeam afară, în timpul verii, şi desenam o mulţime de steaguri ale statelor de pe mapamond. Despre unul dintre aceste state ale lumii vreau să scriu în rândurile următoare.
Numele Georgetown vă spune ceva? Dar numele următoare: Jan Carew, John Agard, Arthur Chung, Leon Cort sau Roy Health? Poate că nu unora nu le spun nimic sau poate că au auzit în mod întâmplător de ele.
Ei bine, atât oraşul Georgetown, cât şi celelalte nume au legătura cu statul Guyana. Cuvântul „Guyana” provine dintr-un termen care descrie un tărâm aflat între mai multe ape. Guyana este situată în nordul Americii de Sud. Are o istorie tumultoasă, iar capitala sa este (după cum aţi ghicit, probabil) Georgetown. începând cu anul 1667, Guyana a devenit colonie olandeză, iar după mai bine de o sută de ani de stăpânire batavă, în anul 1814, locuitorii acestei ţări au fost înglobaţi în Imperiul Britanic. Însă, în 1966, în data de 26 mai, după atâţia şi-atâţia ani de stăpânire străină, Guyana a reuşit să-şi proclame independenţa mult dorită.
George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)