Cine nu iubește nu știe ce este libertatea

Voltaire – filosof

Oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru. (Matei 20:26)

Nu putem să împlinim cuvintele Domnului Isus dacă nu ne smerim şi nu le oferim ajutor celor în nevoie, încetează să-ţi mai doreşti să stăpâneşti. Doreşte-ţi să fii egal cu cei de lângă tine! Înlocuieşte această dorinţă cu sentimentul iubirii faţă de aproapele pentru că numai aşa vei şti cum să fii liber.

„Libertatea ta întăreşte libertatea mea” spunea părintele Stăniloaie. Ziua de 30 mai este ziua morţii gânditorului francez Voltaire, al cărui spirit critic a ţintit spre tot ceea ce îngrădea libertatea umană: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aş lăsa omorât pentru ca dumneavoastră să o puteţi exprima.”

Alături de alţi intelectuali iluminişti, filosofia lui Voltaire a influenţat Revoluţia Franceză din 1789. Dorinţa pentru libertate a fost transmisă oamenilor ca o alternativă la religie, percepută ca instrument de îngrădire a libertăţii umane. Biserica Catolică influenţa 95% din populaţia Franţei acelor vremuri. Deţinând această influenţă, biserica îşi permitea să impună tot felul de porunci şi canoane bisericeşti pentru a controla populaţia. Din acest motiv, filosofii timpului, printre care şi Voltaire, au început să se opună bisericii organizate. Ideologia libertăţii a fost acceptată şi de alte ţări care au adoptat în Constituţia lor articole care să apere drepturile omului: libertatea de exprimare, egalitate în faţa legii etc.

Leonard Mîntulescu, ITA, Cernica

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video