De la joc la excelență

Martha Argerich – pianistă argentiniancă

Dar cărarea celor neprihăniţi este ca lumina strălucitoare, a cărei strălucire merge mereu crescând până la miezul zilei. (Proverbele 4:18)

Cum a început totul? „Primul meu contact cu muzica? A fost un joc, cred”, a mărturisit artista. În spatele reuşitei au fost însă ore lungi de muncă. Din nefericire, unii oameni rămân doar la stadiul de joc. Alţii însă, tot prin joc, descoperă în ei talente deosebite cărora le dedică atenţie, timp şi energie. Jocul se transformă în pasiune, iar pasiunea, în reuşită.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Cheful de joacă şi spiritul de aventură sunt caracteristice tuturor copiilor, dar pentru ea, la vârsta de trei ani, a început de fapt o mare carieră în lumea muzicii. Martha Argerich (n. 5 iunie), elevă a unor nume sonore ale pianisticii argentiniene şi europene, a debutat la vârsta de nouă ani interpretând Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven, iar la zece ani a interpretat Concertul nr. 20 de Mozart.

În anul 1965, la 24 de ani, a câştigat Concursul internaţional de pian „Frederic Chopin” de la Varşovia. În anul următor, şi-a făcut debutul american la Lincoln Center cu un repertoriu greu, dar care i-a scos în evidenţă tehnica uluitoare. A fost comparată atunci cu Vladimir Horowitz. Deşi interpretează Haydn, Mozart, Beethoven şi Schumann, repertoriul ei se concentrează asupra lui Rahmaninov, Ravel şi Prokofiev. Începând din 1999, Martha Argerich organizează la Buenos Aires International Piano Competition and Festival Martha Argerich.

Este de trei ori premiată Grammy – pentru cel mai bun solist instrumentist şi cea mai bună interpretare cu orchestră (2006), pentru cea mai bună interpretare în muzica camerală (2005) şi pentru cea mai bună interpretare solistică cu orchestra (2000).

Sabina Caterina Necula, Albeşti (Vaslui)

Comentariile sunt închise

De la joc la excelență 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.