Responsabilitatea ecologică

Ziua Internaţională a Oceanelor

Cât de multe sunt lucrările Tale, Doamne! Tu pe toate le-aifăcut cu înţelepciune şi pământul este plin de făpturile Tale. Iată marea cea întinsă şi mare. În ea se mişcă nenumărate vieţuitoare mici şi mari. (Psalmii 104:24,25)

Ziua Internaţională a Oceanelor este ziua în care ne amintim importanţa pe care o au oceanele lumii şi influenţa lor asupra planetei şi asupra noastră. Trebuie să ne gândim însă nu doar la cum folosim resursele oferite de oceane, ci şi la modalităţile prin care putem proteja această sursă de viaţă.

De la începutul anului, am tot auzit despre personalităţi şi invenţiile lor, aşa că azi aş vrea să ne amintim de una dintre invenţiile lui Dumnezeu: oceanul.

Ziua Internaţională a Oceanelor este o ocazie de a ne informa asupra oceanelor şi a relaţiei noastre cu ele, aducând în centrul atenţiei rolul pe care acestea îl au în viaţa noastră şi ce putem face pentru a le proteja.

Oceanele facilitează legăturile dintre locuitorii planetei, reglementează clima, sunt o sursă de hrană pentru milioane de oameni, produc oxigen, sunt habitatul unui număr incredibil de mare de vietăţi şi ne oferă resurse pentru medicamente şi pentru multe altele.

Oceanele absorb însă cantităţi tot mai mari de dioxid de carbon, rezultatul fiind acela că apele se încălzesc şi devin mai acide. Compoziţia chimică a oceanelor se schimbă, afectând ecosistemele marine – plantele, peştii, recifele de corali.

Ideea unei zile internaţionale dedicată oceanelor a venit în 1992 din partea Canadei, cu ocazia unui summit desfăşurat la Rio de Janeiro. A fost sărbătorită neoficial în fiecare an până în 2009, când Naţiunile Unite au hotărât să o oficializeze.

Adriana Zadoroşnic, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video