Constantin Angelescu – inventatorul examenului de bacalaureat
Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este fi că răsplăteşte pe cei ce-L caută. (Evrei 11:6)
Astăzi, examenele de capacitate, bacalaureat, licenţă, master etc. aduc schimbări pozitive în viaţa noastră dacă le promovăm. Aş vrea să-ţi amintesc însă că există un examen diferit de acestea – examenul credinţei, pe care îl susţinem în fiecare zi. La fel cum ne străduim să promovăm examenele obişnuite, ar trebui să facem şi în privinţa marelui examen al vieţii.
Poate că îţi aminteşti de examenul de bacalaureat sau poate că îl aştepţi cu nerăbdare. În această dimineaţă, aş vrea să ne gândim de ce este atât de important să te întâlneşti cu un examen de felul acesta. Atunci când am susţinut examenul de bacalaureat, am aşteptat cu nerăbdare rezultatul. Când am aflat că am promovat cu succes, am ştiut că sunt pe calea cea bună. Examenul mi-a dat viza pentru ceea ce urma să devin în viaţă.
În data de 10 iunie 1869, s-a născut Constantin Angelescu. După ce a trecut de primii ani ai şcolii primare din Obedeanu şi după ce a învăţat la Liceul„Carol I” din Craiova, acesta s-a hotărât să studieze medicina la Paris. S-a întors în ţară ca doctor în chirurgie. La scurt timp, a devenit profesor universitar şi apoi director al Clinicii universitare de chirurgie. Lista ridurilor lui poate continua. Ceea ce a determinat succesul în viaţa sa a fost deviza: „Scoală cât mai multă! Scoală cât mai bună! Şcoală cât mai românească!”
Daniel Daniluc, Hârlău (laşi)