Karl Landsteiner
Deci, cu atât mai mult acum, când suntem socotiţi neprihăniţi prin sângele Lui, vom fi mântuiţi prin El de mânia lui Dumnezeu. (Romani 5:9)
Deşi o picătură de sânge poate fi considerată banală, ea poate deveni o sursă de viaţă pentru cel care are nevoie de transfuzie. Sau poate fi o sursă de moarte dacă provine de la o persoană bolnavă. Tu ai acceptat o „transfuzie” cu sângele lui Hristos?
Nu de puţine ori ni s-a întâmplat să privim picături de sânge curgând, iar dacă eram chiar noi cei afectaţi, „priveliştea” se desfăşura după o perdea de lacrimi. Am auzit de multe ori apeluri la donarea de sânge.
Primul sistem de clasificare a grupelor sangvine i se datorează lui Karl Landsteiner, medic şi biolog austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Acesta s-a născut în 14 iunie 1868, la Viena. El a raportat că, atunci când omului i se fac transfuzii de sânge de la animale, globulele de sânge străine rup vasele de sânge ale omului, eliberând hemoglobină. De asemenea, a subliniat că o reacţie similară poate apărea şi atunci când sângele unui om este transfuzat nu cu sânge de animal, ci chiar cu sângele altui om, putând cauza icter, şoc, hemoglobinurie.
În 1909, Landsteiner a clasificat sângele uman în cunoscutul sistem ABO şi a arătat că transfuzia între persoane cu grupele A şi B determină distrugerea noilor celule sanguine. Landsteiner a sugerat că, deoarece caracteristicile care determină grupele sanguine sunt moştenite, grupele sanguine pot fi folosite pentru a lămuri cazurile de paternitate îndoielnică.
Cristian Arhip, Bacău