O pată de culoare pe un cer plumburiu

  Ştefan Luchian – pictor român

  Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină, dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă şi nu ostenesc. (Isaia 40:30,31)

  De multe ori, ne lovim de probleme şi suntem descurajaţi. Ştefan Luchian a luptat cu mizeria, sărăcia şi boala şi a învins. A avut o atitudine de învingător. Printr-o atitudine optimistă şi plină de speranţă, cu ajutorul Domnului, putem să fim o pată de culoare în cenuşiul acestei lumi.

  Poate că eşti pasionat de pictură sau poate că ai doar cunoştinţe vagi despre artă. Cred însă că numele Ştefan Luchian îţi este cunoscut. Viaţa acestui pictor, trecut în nefiinţă în data de 28 iunie 1916, ne oferă o lecţie importantă.

  Luchian s-a născut în 1868, în satul Ştefăneşti din judeţul Botoşani. Chiar dacă părinţii îl pregăteau pentru o carieră militară, el s-a opus. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, mai apoi studiind la Munchen şi la Paris.

  După 1900, apar primele simptome ale unei teribile boli: scleroză multiplă. Pe deasupra, sărăcia se ţinea scai de el. înciuda condiţiilor vitrege. Ştefan Luchian a început să picteze cu mai mult elan şi avânt, în ultima parte a vieţii creând opere de artă inegalabile.

  A trăit o dezamăgire cruntă în 1905, când, la o expoziţie, i-a fost cumpărat un singur tablou de către pictorul N. Grigorescu. Din 1909, boala l-a ţintuit la pat, dar nu s-a dat bătut. înultimele luni ale vieţii, degetele îi erau paralizate şi nu mai putea ţinea penelul. înaceste condiţii, ruga pe cineva să îi lege penelul de degetele paralizate, şi aşa a pictat până la sfârşitul vieţii.

  George-Cătălin Ciurea, Curtişoara (Olt)

  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Prinsă iarăși cu mâța în sac

  A fi creștin nu înseamnă doar a cunoaște regulile. Nici a ști când le-ai încălcat. Înseamnă a te încrede că Învățătorul te va elibera.

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...