Charles Blondin
Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte. (Ioan 14:27)
Blondin a învăţat echilibristica prin exerciţiu. Hotărârea şi motivaţia interioară l-au ajutat să aibă succes. Dacă vrei şi tu să mergi pe „frânghie”, trebuie să porneşti. Dacă vrei să nu cazi, trebuie să-ţi păstrezi echilibrul. Dacă vrei să ai echilibrul perfect, apucă-te de exerciţii. Dacă vrei să faci exerciţiile corect, cere ajutorul Domnului. Astfel, fric. Îţi va dispărea oricât de îngustă ar fi puntea.
Ai mers vreodată pe o bârnă sau pe o „punte” îngustă deasupra vreunei ape învolburate? Cum te-ai simţit? Nu-i aşa că frica era cu atât mai mare, cu cât lăţimea locului pe care puneai piciorul era mai mică?
Francezul Charles Blondin, pe numele său real Jean Franşois Gravelet (n. 1824), după ce şi-a început exerciţiile de acrobaţie la Şcoala de Gimnastică din Lyon, a devenit „mica minune” a unui circ. De ce „mica minune”? Pentru că la doar cinci ani avea o „experienţă” de şase luni în acrobaţie. în 1855, Blondin s-a mutat în SUA şi s-a angajat la un circ din New York.
Blondin a anunţat că în data de 30 iunie 1859 va traversa Cascada Niagara mergând doar pe o frânghie. La data cu pricina, mii de gură-cască au venit să vadă „marea minune”. Unii au fost convinşi de eşecul francezului, iar alţii nu se îndoiau de izbânda sa. Blondin a traversat fără probleme.
Toate succesele pe care le-a avut s-au datorat talentului, dar şi unui alt element: mii de ore de exerciţiu pentru a învăţa echilibrul pe lucruri instabile.
Viorel Dascălu, Târgu Neamţ