Operaţiunea „Citadela”
Descoperirea lui Isus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscut trimiţând prin îngerul Său. […] Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele acestei prorocii şi păzesc lucrurile scrise în ea, căci vremea este aproape! (Apocalipsa 1:1,3)
În noaptea dinaintea ofensivei, Hitler le-a transmis soldaţilor germani următorul mesaj: „Voi deveniţi participanţi la mari lupte ofensive, al căror rezultat poate hotărî soarta războiului.” Dar lupta a fost pierdută. Acelaşi mesaj ne este transmis astăzi şi nouă, diferenţa fiind că noi suntem cei care avem descoperite planurile vrăjmaşului şi putem fi învingători prin puterea lui Isus Hristos.
La 5 iulie 1943, începe Operaţiunea „Citadela”, rămasă în istorie şi ca Bătălia de la Kursk, cea mai mare bătălie de tancuri din istorie. Decisivă pentru deznodământul bătăliei a fost aflarea planurilor de atac germane de către sovietici. Aceştia au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi câmpuri minate şi au concentrat şi camuflat numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.
Comandamentul suprem sovietic a ajuns la concluzia că, atunci când inamicul se pregătea de ofensivă, cel mai potrivit era să îi opună o apărare fermă, să îi distrugă forţa vie şi tehnica de luptă, să-i anihileze grupările de ofensivă, urmând ca, ulterior, să treacă la o contraofensivă hotărâtoare. La finalul acestei mari confruntări, germanii s-au aflat în imposibilitatea de a-şi reorganiza unităţile şi de a completa pierderile suferite, atât în ce priveşte numărul de soldaţi, cât şi tehnica de luptă.
Sorin Bălăceanu, Pătrăuţi (Suceava)