Moralizatorul

  Jean de la Fontaine – autor de fabule

  Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea… (Proverbele 10:13)

  Poate astăzi va fi rândul tău să reacţionezi când vei vedea greşeli, vicii şi obiceiuri greşite. E posibil să fii nevoit să mustri, să îndrepţi o greşeală, să fii moralizator. Biblia te învaţă însă să fii înţelept, nu batjocoritor, să fii diplomat, nu grosolan şi, în acelaşi timp, să fii ferm, nu laş. la exemplul lui Isus chiar şi când va trebui să mustre.

  O fi greu să scrii o carte sau un articol sau un devoțional? O fi posibil să ajungi faimos doar scriind? Oare ce ai scrie încât să rămână în istoria literaturii sute de ani şi să fie amintit în discuţii? Ceva fabulos! Cum?! Fabul… Exact! Despre fabulă e vorba astăzi.

  Probabil că ai învăţat despre fabulă la şcoală. E o operă amuzantă şi cu tâlc. În 1621, s-a născut cel mai renumit fabulist: Jean de la Fontaine. Prin operele sale cu un caracter satiric şi moralizator, La Fontaine a ajuns în casele multor oameni şi a influenţat multe vieţi.

  Născut în Franţa, a fost contemporan cu Ludovic al XIV-lea, precum şi cu Moliere sau Racine. De profesie avocat, a frecventat cercurile literare şi a scris versuri. Remarcat de ministrul de finanţe din vremea aceea, a primit sprijin din partea unor persoane influente, iar operele sale au devenit cunoscute. Spre finalul vieţii, ca un apogeu al carierei, a fost primit în Academia Franceză.

  La Fontaine a dorit să-i înveţe pe oameni folosind lumea plantelor şi animalelor pentru a transmite mesaje de mustrare. Viciile vremii au fost demascate astfel, iar oamenii, chiar şi cei de la curtea regală (până şi regele) au primit fabulele prin care le erau criticate moravurile.

  Claudiu Vasile, Craiova

  Moralizatorul - 2016. O fi greu să scrii o carte sau un articol sau un devoțional? O fi posibil să ajungi faimos doar scriind? Oare ce ai scrie încât să rămână în istoria literaturii sute de ani şi să fie amintit în discuţii? Ceva fabulos! Cum?! Fabul... Exact! Despre fabulă e vorba astăzi.
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Biruința este a Domnului! 2

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!