Moralizatorul

Jean de la Fontaine – autor de fabule

Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea… (Proverbele 10:13)

Poate astăzi va fi rândul tău să reacţionezi când vei vedea greşeli, vicii şi obiceiuri greşite. E posibil să fii nevoit să mustri, să îndrepţi o greşeală, să fii moralizator. Biblia te învaţă însă să fii înţelept, nu batjocoritor, să fii diplomat, nu grosolan şi, în acelaşi timp, să fii ferm, nu laş. la exemplul lui Isus chiar şi când va trebui să mustre.

O fi greu să scrii o carte sau un articol sau un devoțional? O fi posibil să ajungi faimos doar scriind? Oare ce ai scrie încât să rămână în istoria literaturii sute de ani şi să fie amintit în discuţii? Ceva fabulos! Cum?! Fabul… Exact! Despre fabulă e vorba astăzi.

Probabil că ai învăţat despre fabulă la şcoală. E o operă amuzantă şi cu tâlc. În 1621, s-a născut cel mai renumit fabulist: Jean de la Fontaine. Prin operele sale cu un caracter satiric şi moralizator, La Fontaine a ajuns în casele multor oameni şi a influenţat multe vieţi.

Născut în Franţa, a fost contemporan cu Ludovic al XIV-lea, precum şi cu Moliere sau Racine. De profesie avocat, a frecventat cercurile literare şi a scris versuri. Remarcat de ministrul de finanţe din vremea aceea, a primit sprijin din partea unor persoane influente, iar operele sale au devenit cunoscute. Spre finalul vieţii, ca un apogeu al carierei, a fost primit în Academia Franceză.

La Fontaine a dorit să-i înveţe pe oameni folosind lumea plantelor şi animalelor pentru a transmite mesaje de mustrare. Viciile vremii au fost demascate astfel, iar oamenii, chiar şi cei de la curtea regală (până şi regele) au primit fabulele prin care le erau criticate moravurile.

Claudiu Vasile, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video