Moralizatorul

Jean de la Fontaine – autor de fabule

Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea… (Proverbele 10:13)

Poate astăzi va fi rândul tău să reacţionezi când vei vedea greşeli, vicii şi obiceiuri greşite. E posibil să fii nevoit să mustri, să îndrepţi o greşeală, să fii moralizator. Biblia te învaţă însă să fii înţelept, nu batjocoritor, să fii diplomat, nu grosolan şi, în acelaşi timp, să fii ferm, nu laş. la exemplul lui Isus chiar şi când va trebui să mustre.

O fi greu să scrii o carte sau un articol sau un devoțional? O fi posibil să ajungi faimos doar scriind? Oare ce ai scrie încât să rămână în istoria literaturii sute de ani şi să fie amintit în discuţii? Ceva fabulos! Cum?! Fabul… Exact! Despre fabulă e vorba astăzi.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Probabil că ai învăţat despre fabulă la şcoală. E o operă amuzantă şi cu tâlc. În 1621, s-a născut cel mai renumit fabulist: Jean de la Fontaine. Prin operele sale cu un caracter satiric şi moralizator, La Fontaine a ajuns în casele multor oameni şi a influenţat multe vieţi.

Născut în Franţa, a fost contemporan cu Ludovic al XIV-lea, precum şi cu Moliere sau Racine. De profesie avocat, a frecventat cercurile literare şi a scris versuri. Remarcat de ministrul de finanţe din vremea aceea, a primit sprijin din partea unor persoane influente, iar operele sale au devenit cunoscute. Spre finalul vieţii, ca un apogeu al carierei, a fost primit în Academia Franceză.

La Fontaine a dorit să-i înveţe pe oameni folosind lumea plantelor şi animalelor pentru a transmite mesaje de mustrare. Viciile vremii au fost demascate astfel, iar oamenii, chiar şi cei de la curtea regală (până şi regele) au primit fabulele prin care le erau criticate moravurile.

Claudiu Vasile, Craiova

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Moralizatorul - 2016. O fi greu să scrii o carte sau un articol sau un devoțional? O fi posibil să ajungi faimos doar scriind? Oare ce ai scrie încât să rămână în istoria literaturii sute de ani şi să fie amintit în discuţii? Ceva fabulos! Cum?! Fabul... Exact! Despre fabulă e vorba astăzi. pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.