O lumină

Jean Calvin – teolog al Reformei

Trimite lumina și credincioșia Ta ca să mă călăuzească și să mă ducă la muntele Tău cel sfânt și la locaşurile Tale! (Psalmii 43:3)

Cu toate că Jean Calvin a avut o contribuţie semnificativă în teologie, puţini tineri din generaţia noastră mai vorbesc despre el. Calvin a fost o lumină pentru generaţia sa. Tu vrei să fii o lumină în cercul tău de influenţă şi în generaţia ta? Deviza noastră să fie: „Un om al lui Dumnezeu!”

Sunt momente în viaţa noastră când facem unele lucruri de dragul cuiva, din respect pentru cineva sau pentru a primi ceva. Vine însă un moment când îţi dai seama că viaţa înseamnă mult mai mult de-atât. Prin această etapă a trecut şi Jean Calvin, marele teolog francez născut în 10 iulie 1509.

Calvin a studiat la Paris, între 1521 şi 1526, unde a primit o educaţie umanistă şi a auzit apeluri pentru reformarea bisericii. A studiat dreptul la porunca tatălui său dar, când tatăl a murit, în 1531, Calvin a revenit la dragostea dintâi – studiul clasicilor şi al teologiei. A studiat greaca, ebraica şi latina, cele trei limbi ale discursului creştin antic, pregătindu-se pentru un studiu aprofundat al Scripturii.

Dacă Luther a sunat trompeta pentru Reformă, Calvin a orchestrat partitura prin care Reforma a modelat civilizaţia vestică. După Luther, Calvin a fost spiritul conducător al Reformei protestante. Calvin a sistematizat teologia Reformei şi a accentuat suveranitatea voinţei lui Dumnezeu. El a făcut din Geneva casa multor refugiaţi religioși, iar influenţa lui s-a răspândit în toată lumea vestică. „Dumnezeu”, a scris el, „a întors cursul meu în altă direcţie prin frâul secret al providenţei Sale.”

Ani Ionuţ Constantin, ITA, Cernica

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video