Jean Calvin – teolog al Reformei
Trimite lumina și credincioșia Ta ca să mă călăuzească și să mă ducă la muntele Tău cel sfânt și la locaşurile Tale! (Psalmii 43:3)
Cu toate că Jean Calvin a avut o contribuţie semnificativă în teologie, puţini tineri din generaţia noastră mai vorbesc despre el. Calvin a fost o lumină pentru generaţia sa. Tu vrei să fii o lumină în cercul tău de influenţă şi în generaţia ta? Deviza noastră să fie: „Un om al lui Dumnezeu!”
Sunt momente în viaţa noastră când facem unele lucruri de dragul cuiva, din respect pentru cineva sau pentru a primi ceva. Vine însă un moment când îţi dai seama că viaţa înseamnă mult mai mult de-atât. Prin această etapă a trecut şi Jean Calvin, marele teolog francez născut în 10 iulie 1509.
Calvin a studiat la Paris, între 1521 şi 1526, unde a primit o educaţie umanistă şi a auzit apeluri pentru reformarea bisericii. A studiat dreptul la porunca tatălui său dar, când tatăl a murit, în 1531, Calvin a revenit la dragostea dintâi – studiul clasicilor şi al teologiei. A studiat greaca, ebraica şi latina, cele trei limbi ale discursului creştin antic, pregătindu-se pentru un studiu aprofundat al Scripturii.
Dacă Luther a sunat trompeta pentru Reformă, Calvin a orchestrat partitura prin care Reforma a modelat civilizaţia vestică. După Luther, Calvin a fost spiritul conducător al Reformei protestante. Calvin a sistematizat teologia Reformei şi a accentuat suveranitatea voinţei lui Dumnezeu. El a făcut din Geneva casa multor refugiaţi religioși, iar influenţa lui s-a răspândit în toată lumea vestică. „Dumnezeu”, a scris el, „a întors cursul meu în altă direcţie prin frâul secret al providenţei Sale.”
Ani Ionuţ Constantin, ITA, Cernica