Richard Buckminster Fuller – inventatorul domului geodezic
Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine şi legământul Meu de pace nu se va clătina, zice Domnul, care are milă de tine. (Isaia 54:10)
În toate încercările, avem un ajutor care nu lipseşte niciodată. El nu ne lasă să luptăm singuri cu ispita. Urechea credinţei poate auzi glasul Lui zicând: „Am suferit întristările tale, am trecut prin luptele tale şi am plâns şi Eu. Să nu crezi că eşti singur şi părăsit. Deşi suferinţa ta nu mişcă nicio coardă sensibilă în vreo inimă de pe pământ, priveşte la Mine şi vei trăi.”
Când auzim de arhitectură, ne gândim la creaţie, la o „sculptură” pentru locuit. Astăzi este celebrat un număr de ani de la naşterea lui Richard Buckminster Fuller. Acesta a lucrat şi a realizat numeroase invenţii sau a perfecţionat altele, mai ales în domeniul arhitecturii şi al designului industrial, dintre care cea mai cunoscută este domul geodezic. El a fost cel de-al doilea preşedinte al Organizaţiei Mensa, o organizaţie internaţională nonprofit a oamenilor cu un IQ peste medie.
De-a lungul întregii sale vieţi, Fuller a fost intens preocupat de întrebarea: „Are umanitatea vreo şansă de a supravieţui suficient de mult şi de plin de succes pe planeta Pământ şi, dacă da, cum o va face?” Considerându-se el însuşi un individ obişnuit, fără mijloace financiare deosebite şi fără riduri academice, Fuller a ales deliberat devotarea vieţii sale acestei cauze. A căutat mereu să descopere ceea ce ar putea face un individ obişnuit pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale omenirii acolo unde organizaţii mari şi puternice, precum guvernele sau companiile private, nu erau capabile să atingă acest deziderat.
Vlad Ştefan, Piatra-Neamţ