Întâmplări geniale

Piatra de la Rosetta – descifrarea scrierii hieroglifice

De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)

Uneori, spunem despre anumite lucruri că nu ne sunt necesare. Dar Dumnezeu poate folosi orice pentru a păstra lumina vie. Nu te da înapoi! Dacă Dumnezeu te cheamă, du-te! „Necunoscute sunt căile Lui”, dar rezultatul nu se lasă aşteptat!

Înainte de a trece la subiect, aş vrea să reproduc aici cuvintele unui mare om, de la care voi porni meditaţia: „În istorie nu există greşeli; există doar cauze şi efecte, iar lucrurile mari nu sunt descoperite la întâmplare, ci cu ajutorul întâmplărilor.”

Era o noapte toridă de vară, una din nopţile acelea care îl fac până şi pe cel mai indiferent dintre oameni să viseze şi să se întrebe: „De ce exist? E o întâmplare, un accident sau e voia Divinităţii?” În noaptea aceea, într-o tabără a armatei franceze, un ofiţer se plimba prin nisip, cântând despre noul stindard al Franţei şi despre ciuda englezilor când vor afla că acel „corsican parvenit” este în Egipt. Fiind un bun cunoscător al mai multor limbi antice, printre care şi greaca, încă de la vârsta de 16 ani, omul acesta a reuşit să facă unele conexiuni între scrierea greacă de pe Piatra de la Rosetta şi scrierea hieroglifică.

Curând, lumea ştiinţifică avea să ia notă de descifrarea Pietrei de la Rosetta de către ofiţerul Jean-Franţois Champollion, fapt ce avea mai multe consecinţe: descifrarea scrierii hieroglifice, interpretarea limbii demotice (o scriere egipteană populară) şi, nu în ultimul rând, atestarea adevărului biblic despre hitiţi.

Lorel Atomei, Bacău

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video