Irena Sendler – asistentă medicală
Întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te, lucrând cu credincioşie după toată legea pe care ţi-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stânga ca să izbuteşti în tot ce vei face! (Iosua 1:7)
Viaţa Irenei Sendler a fost dificilă, dar în acelaşi timp a fost şi o istorie minunată. Dragostea ei mare şi curajul ei incredibil merită un like din partea noastră. A fost o dragoste curată, altruistă, fără măsură. Să iubim şi noi! Să facem fapte motivate de dragoste!
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Irena Sendler vizita ghetoul din Varşovia, unde îngrijea de copiii bolnavi. În condiţiile inumane de acolo, în fiecare lună mureau de foame şi de boală 5 000 de persoane. Ea a hotărât să-i ajute mai ales pe copii să fugă din ghetou. Adesea, pe bebeluşi îi ascundea în cutia cu instrumente, iar pe copiii mai mari, în camionul ei. În maşină avea un câine care învăţase să latre la ieşirea şi la intrarea în ghetou. Lătratul acoperea plânsetul copiilor.
Numele copiilor salvaţi erau scrise codificat, închise în borcane şi îngropate în grădina ei. Ca rezultat, în grădina Irenei au fost ascunse 2 500 de borcane. În octombrie 1943, Irena a fost arestată de Gestapo. A fost supusă torturii, fiindu-i frânte picioarele şi mâinile. Dar spiritul ei nu a fost înfrânt: nicio informaţie nu a scăpat de la ea. Femeia a fost condamnată la moarte, dar, printr-o minune, numele ei a fost scris în lista persoanelor deja executate.
După terminarea războiului, Irina a spus: „Aş fi putut face mult mai mult…, şi părerea aceasta de rău pentru lucrurile nefăcute mă va însoţi până la sfârşitul vieţii mele.”
Ghenadie Danilescu, Chişinău