Elveţia – excelenţa în viaţa de zi cu zi
Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. (Coloseni 3:23,24)
Astăzi, când spui Elveţia înţelegi: neutralitate faţă de conflictele armate, ocrotirea naturii, siguranţă bancară, calitate în produse şi servicii etc. O vorbă înţeleaptă spune că, dacă tot gândeşti, de ce să nu gândeşti în stil mare? Asta se traduce prin căutarea excelenţei în fiecare aspect al vieţii. Roagă-te astăzi pentru îndrumare în atingerea ei!
Dumnezeu ni se descoperă şi prin cursul istoriei. Astăzi vă propun să descoperim câteva lecţii din istoria unei ţări. Naşterea Elveţiei, sau a Confederaţiei Helvetice, este datată prin tradiţie la 1 august 1291, aceasta fiind şi ziua naţională.
Elveţia este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome, având capitala federală la Berna. Este situată în Europa de Vest, nu are ieşire la mare şi este împărţită între munţii Alpi, Platoul Elveţian şi munţii Jura. Populaţia, de circa 8 milioane de locuitori, este concentrată mai ales în zona platoului, unde se află marile oraşe.
Elveţia are o lungă istorie de neutralitate armată – nu a mai fost în stare de război din 1815. Aici s-a născut Crucea Roşie şi se află sediul mai multor organizaţii internaţionale, inclusiv al doilea Birou al ONU din lume ca mărime. Este una dintre cele mai bogate ţări din lume după PIB pe cap de locuitor şi are cea mai mare bogăţie pe cap de persoană adultă dintre toate ţările lumii.
Elveţia este ţara celor 1 000 de lacuri, ţara ciocolatei (anual se consumă 22 de kilograme de ciocolată pe cap de locuitor), a ceasurilor de calitate, ţara cu cele mai multe trasee montane şi, ca o părere personală, una dintre cele mai frumoase.
Ruben Atomei, Bacău