Bulgărele de zăpadă

Primul Război Mondial – evenimentul care a schimbat lumea

Depărtează-te de rău şi fă binele; caută pacea şi aleargă după ea! (Psalmii 34:14)

Ce putem învăţa pentru ziua de azi? Nu lăsa ura să declanşeze ceva cu urmări ce nu pot fi estimate. Caută dialogul şi nu folosi forţa! Caută pacea! Este calea celor puternici cu adevărat, dar şi a prosperităţii.

Cu toţii ne-am jucat cu bulgării de zăpadă. Cel mai fascinant este efectul bulgărelui care, rostogolit, poate ajunge atât de mare, încât e greu de controlat.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Pe 4 august 1914, a izbucnit Primul Război Mondial. Scânteia a fost aprinsă de un tânăr naţionalist sârb care l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, la Sarajevo. Atunci s-a sfârşit o lume, asasinatul punând în mişcare un întreg angrenaj de tratate şi orgolii. Se credea că războiul va fi ca toate celelalte, soldaţii fiind aşteptaţi acasă până la căderea frunzelor de toamnă. N-a fost aşa. Acela a fost primul război total, care a necesitat mobilizarea tuturor forţelor, un război care a schimbat dramatic lumea, de la graniţele de pe hartă până la tehnologie şi perspectivele asupra relaţiilor internaţionale.

Costurile? În bani, 58 de miliarde de dolari cheltuiţi de Aliaţi şi 25 de miliarde de dolari investite de Puterile Centrale. În vieţi umane: 10 milioane! „Marele Război” a fost primul de o asemenea amploare. S-au folosit chiar şi arme neconvenţionale, atacuri chimice, interzise ulterior.

Războiul a durat peste 4 ani. Cel mai important şi grav lucru a fost că s-au plantat germenii celui de-al Doilea Război Mondial care, prin ororile lui, a depăşit orice imaginaţie.

Lorel Atomei, Bacău

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Bulgărele de zăpadă - 2016. Cu toţii ne-am jucat cu bulgării de zăpadă. Cel mai fascinant este efectul bulgărelui care, rostogolit, poate ajunge atât de mare, încât e greu de controlat. pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.