Darul meu

  Arthur Cayley – matematician britanic

  Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toţi! (1 Timotei 4:15)

  Cu siguranţă, matematica e un domeniu important al cunoaşterii, dar poate eşti bun/ă sau foarte bun/ă în alt domeniu. Oricare ar fi talantul tău, exploatează-l la maximum şi „nu fi nepăsător de darul care este în tine”. Şi încă ceva: n-o face pentru note! Fă-o pentru tine, fă-o pentru cei din jur, fă-o pentru Cel care ţi-a dat totul! Răsplata va veni negreşit.

  Matematica a fost una dintre disciplinele mele favorite. Am înţeles destul de repede că domeniul este vast, cu termeni de genul minus infinit – plus infinit. Uneori intuiam conexiuni dincolo de formulele şi algoritmii pe care îi foloseam şi mă întrebam: Ce minte strălucită a putut să gândească lucrurile acestea? Până unde poate ajunge cunoaşterea umană?

  Un om al matematicii a fost Arthur Cayley, unul dintre fondatorii şcolii britanice moderne de matematică pură. S-a născut la Londra, în 16 august 1821. Încă de mic a manifestat o puternică înclinaţie către calculul numeric. La 14 ani, profesorii i-au remarcat talentul şi l-au îndrumat către Universitatea Cambridge. Viaţa lui a urcat din culme în culme, dezvoltându-se multilateral. A obţinut licenţa în avocatură, cunoştea bine literatura şi limbile clasice şi moderne, dar dragostea lui a rămas matematica.

  A adus contribuţii importante la dezvoltarea geometriei descriptive, a algebrei, a teoriei funcţiilor, a teoriei matricelor şi a determinanţilor. A lăsat în urma lui o listă de noţiuni care îi poartă numele: teoreme, algoritmi, determinanţi, construcţii, tabele, formule, modele, transformări, grafice etc.

  Ecaterina Hânzu, Gura Râului (Sibiu)

  Darul meu - 2016. Matematica a fost una dintre disciplinele mele favorite. Am înţeles destul de repede că domeniul este vast, cu termeni de genul minus infinit - plus infinit. Uneori intuiam conexiuni dincolo de formulele şi algoritmii pe care îi foloseam şi mă întrebam: Ce minte strălucită a putut să gândească lucrurile acestea?
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...