Darul meu

Arthur Cayley – matematician britanic

Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toţi! (1 Timotei 4:15)

Cu siguranţă, matematica e un domeniu important al cunoaşterii, dar poate eşti bun/ă sau foarte bun/ă în alt domeniu. Oricare ar fi talantul tău, exploatează-l la maximum şi „nu fi nepăsător de darul care este în tine”. Şi încă ceva: n-o face pentru note! Fă-o pentru tine, fă-o pentru cei din jur, fă-o pentru Cel care ţi-a dat totul! Răsplata va veni negreşit.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Matematica a fost una dintre disciplinele mele favorite. Am înţeles destul de repede că domeniul este vast, cu termeni de genul minus infinit – plus infinit. Uneori intuiam conexiuni dincolo de formulele şi algoritmii pe care îi foloseam şi mă întrebam: Ce minte strălucită a putut să gândească lucrurile acestea? Până unde poate ajunge cunoaşterea umană?

Un om al matematicii a fost Arthur Cayley, unul dintre fondatorii şcolii britanice moderne de matematică pură. S-a născut la Londra, în 16 august 1821. Încă de mic a manifestat o puternică înclinaţie către calculul numeric. La 14 ani, profesorii i-au remarcat talentul şi l-au îndrumat către Universitatea Cambridge. Viaţa lui a urcat din culme în culme, dezvoltându-se multilateral. A obţinut licenţa în avocatură, cunoştea bine literatura şi limbile clasice şi moderne, dar dragostea lui a rămas matematica.

A adus contribuţii importante la dezvoltarea geometriei descriptive, a algebrei, a teoriei funcţiilor, a teoriei matricelor şi a determinanţilor. A lăsat în urma lui o listă de noţiuni care îi poartă numele: teoreme, algoritmi, determinanţi, construcţii, tabele, formule, modele, transformări, grafice etc.

Ecaterina Hânzu, Gura Râului (Sibiu)

Comentariile sunt închise

Darul meu 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.