Orville Wright – contribuţie în evoluţia aviatică
Orice lucru El îl face frumos la vremea lui. A pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.
(Eclesiastul 3:11)
Până la atingerea visului de a zbura au fost ani de muncă, de dezamăgiri şi eşecuri. Pământul este micul atelier de asamblare, construcţie şi perfecţionare în care Dumnezeu doreşte să ne pregătească pentru marele zbor. Eşti pregătit să zbori?
Cerul este şi va rămâne un loc tainic, simbol al libertăţii şi al năzuinţei de a-l cuceri.
Orville Wright este al patrulea fiu al unui episcop evanghelic. Viaţa şi experienţa sa este strâns legată de a fratelui său, Wilbur Wright, fiind cunoscuţi în istorie ca fraţii Wright.
Crescuţi în temere de Dumnezeu, cei doi manifestă de mici interes pentru tehnică, demontând jucăriile pe care tatăl li le cumpăra cu efort. Din cauza sărăciei, tatăl nu-şi poate susţine fiii la şcoală, astfel că cei doi băieţi încep de mici să muncească într-o tipografie. Pentru a-şi urma visul legat de montarea şi demontarea angrenajelor deschid un mic atelier de reparat bicidete. Curând, devin renumiţi pentru calitatea muncii lor şi talentul în mecanică.
În neînsemnatul atelier din Dayton, printre şuruburi şi lanţuri de bicidete, se naşte ideea perfecţionării planoarelor, de a le adăuga un motor care să facă zborul mai rapid şi mai sigur. Încercările nereuşite nu-i descurajează ci, după Flayer I, urmează Flayer Il şi Flayer III care atinge recordul unui zbor de 55 de kilometri. Orville şi-a dedicat toată viaţa aviaţiei, iar începuturile slabe au fost încununate cu ceea ce astăzi se dovedeşte a fi cel mai rapid mijloc de transport.
Tabita Codescu, Bucureşti