Andrei Pleşu
Ferice de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărt, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! (Matei 5:11)
Pentru a sta tare când vântul ţi-e potrivnic, trebuie să fii pregătit mai dinainte, să ştii ce crezi şi în Cine crezi. Trebuie să îţi defineşti valorile şi să îţi stabileşti principiile. Nu e uşor să mergi contra curentului, dar se poate. Dumnezeu ne-a asigurat de lucrul acesta, iar El ştie că încercările ne fac mai frumoşi, mai curaţi şi mai statornici în a-L urma pe El.
A fi urmaş al lui Hristos cu ani în urmă însemna să fii bănuit, urmărit, bătut, închis sau chiar omorât. Astăzi avem o libertate religioasă de care nu s-a mai bucurat nicio generaţie. În perioada comunistă, mulţi au plătit pentru că s-au exprimat contra regimului.
Vreau să spun câteva cuvinte despre Andrei Pleşu – scriitor, eseist, istoric al artei etc. S-a născut la Bucureşti în 23 august 1948. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice şi a obţinut ridul de doctor în istoria artei.
În timp ce era student, a devenit membru al Partidului Comunist Român, dar în 1982 a fost exclus pentru că a participat la o conferinţă pe tema meditaţiei transcendentale. Ceea ce nu ştia era faptul că operaţiunea fusese orchestrată de Securitate în scopul eliminării persoanelor incomode. A fost exilat la Tescani, Bacău. Deşi părea că perioada aceea va fi un obstacol în calea realizării sale profesionale, nu a rămas fără rod. În 1993, Pleşu a publicat volumul Jurnalul de la Tescani.
După prăbuşirea regimului comunist, a fost ministru al culturii. Două dintre realizările mandatului său au fost transformarea fostei Edituri Politice în Editura ITumanitas şi a Muzeului de Istorie a PCR în Muzeul Ţăranului Român.
Ecaterina Hânzu, Gura Râului (Sibiu)