Adu cerul mai aproape

Galileo Galilei – om de stiintă

Şi eu am văzut coborându-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. (Apocalipsa 21:2)

Adeseori realizăm lucruri pe care le putem considera minore şi fără importanţă, ele având totuşi implicaţii veşnice. Alege să trăieşti în aşa fel încât prin tot ceea ce faci să aduci cerul mai aproape de cei din jurul tău.

Copii fiind, am fost fascinaţi de capacitatea lupei de a mări obiectele. Utilizarea lentilelor i-a fascinat şi pe adulţi, primele consemnări despre acestea datând din secolul al VIII-lea î.Hr. Progresul opticii a condus la utilizarea lentilelor pentru ochelari, microscop şi telescop.

Primul caz documentat se referă la Hans Lippershey care, în 1608, a inventat un telescop cu puterea de mărire de trei ori. Galileo Galilei, om de ştiinţă din perioada Renaşterii, a perfecţionat ulterior invenţia. Astfel, în 25 august 1609, Galileo a prezentat în faţa legiuitorilor din Veneţia un telescop cu o putere de mărire de opt sau nouă ori, o realizare comparabilă cu puterea de mărire a binoclurilor uzuale ce se găsesc şi astăzi în comerţ.

Această realizare i-a permis lui Galilei să aducă cerul mai aproape de pământ, acesta descoperind patru dintre sateliţii lui Jupiter, fazele planetei Venus, planetele Saturn şi Neptun. Deşi nu a înţeles pe deplin toate lucrurile observate cu acel telescop primitiv, îmbunătăţirea adusă invenţiei lui Lippershey a deschis noi perspective de cercetare. La aceeaşi dată, 403 ani mai târziu. Voyager 1 avea să pătrundă în spaţiul interstelar captând şi transmiţând spre pământ frânturi de cer.

Francisc Ianoşi, Reghin

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video