Milă necondiționată

Lev Tolstoi – scriitor rus

Dacă aţi fi ştiut ce înseamnă: „Milă voiesc, iar nu jertfe”, n-aţi fi osândit pe nişte nevinovaţi. (Matei 12:7)

Mila noastră nu trebuie să fie condiţionată. Mila este un sentiment de compasiune faţă de o persoană care suferă chiar dacă merită sau nu. Fiecare dintre noi este chemat la o milă necondiţionată. Trebuie să fim gata în orice moment să le sărim în ajutorul semenilor.

Lev Tolstoi s-a născut la 28 august 1828 pe moşia Iasnaia Poliana, la vreo 200 de kilometri de Moscova. A fost al patrulea fiu al familiei, fiind crescut în mare parte de bonele şi servitoarele familiei. Provenind dintr-o familie de nobili înstăriţi, a avut posibilitatea de a primi o educaţie înaltă, cu profesori particulari. În viaţa sa au avut loc o serie de întâmplări care au ajutat la dezvoltarea unui caracter puternic, Tolstoi devenind un apărător al dreptăţii.

Într-o seară, la Geneva, Tolstoi a întâlnit pe stradă un tirolez care cânta la chitară. După câteva cântece, artistul şi-a scos pălăria, dar nimeni nu i-a aruncat vreun ban. Tirolezul s-a retras târşâindu-şi piciorul, în timp ce în urma lui mulţimea a izbucnit în hohote de râs. Lucrul acesta i-a produs amărăciune şi ruşine lui Tolstoi. L-a cuprins mila, aşa că a alergat după cântăreţ şi l-a poftit la hotel pentru a cina împreună. Toţi au fost surprinşi de gest. Intrând în hotel, un chelner i-a condus într-o încăpere nu tocmai primitoare. Nedumerit, Tolstoi a întrebat de ce nu au fost conduşi în sala de gală. Apoi i-a mustrat pe servitori. În cele din urmă, au fost conduşi în sala cea mare unde Tolstoi a comandat cea mai bună mâncare a restaurantului.

Andrei-Mihai Dinţă, ITA, Cernica

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video