Lev Tolstoi – scriitor rus
Dacă aţi fi ştiut ce înseamnă: „Milă voiesc, iar nu jertfe”, n-aţi fi osândit pe nişte nevinovaţi. (Matei 12:7)
Mila noastră nu trebuie să fie condiţionată. Mila este un sentiment de compasiune faţă de o persoană care suferă chiar dacă merită sau nu. Fiecare dintre noi este chemat la o milă necondiţionată. Trebuie să fim gata în orice moment să le sărim în ajutorul semenilor.
Lev Tolstoi s-a născut la 28 august 1828 pe moşia Iasnaia Poliana, la vreo 200 de kilometri de Moscova. A fost al patrulea fiu al familiei, fiind crescut în mare parte de bonele şi servitoarele familiei. Provenind dintr-o familie de nobili înstăriţi, a avut posibilitatea de a primi o educaţie înaltă, cu profesori particulari. În viaţa sa au avut loc o serie de întâmplări care au ajutat la dezvoltarea unui caracter puternic, Tolstoi devenind un apărător al dreptăţii.
Într-o seară, la Geneva, Tolstoi a întâlnit pe stradă un tirolez care cânta la chitară. După câteva cântece, artistul şi-a scos pălăria, dar nimeni nu i-a aruncat vreun ban. Tirolezul s-a retras târşâindu-şi piciorul, în timp ce în urma lui mulţimea a izbucnit în hohote de râs. Lucrul acesta i-a produs amărăciune şi ruşine lui Tolstoi. L-a cuprins mila, aşa că a alergat după cântăreţ şi l-a poftit la hotel pentru a cina împreună. Toţi au fost surprinşi de gest. Intrând în hotel, un chelner i-a condus într-o încăpere nu tocmai primitoare. Nedumerit, Tolstoi a întrebat de ce nu au fost conduşi în sala de gală. Apoi i-a mustrat pe servitori. În cele din urmă, au fost conduşi în sala cea mare unde Tolstoi a comandat cea mai bună mâncare a restaurantului.
Andrei-Mihai Dinţă, ITA, Cernica