Un alt împărat reformist

Ludovic al XlV-lea

Încredeți-vă în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor. (Isaia 26:4)

Obstacolele şi problemele lumii nu te ocolesc, dar, la fel ca Ludovic, de fiecare dată trebuie să ridici capul şi să mergi mai departe, neţinând seama de părerea lumii care, de cele mai multe ori, nu îţi vrea binele. Trebuie să vezi partea bună a lucrurilor şi să mulţumeşti Domnului pentru ceea ce eşti şi ai. Nu uita, eşti singurul care poate decide cum te raportezi la orice situaţie.

Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, s-a născut pe data de 5 septembrie 1638 şi a fost rege al Franţei şi al Navarrei timp de 72 de ani. A avut una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Venirea lui pe lume a fost considerată o minune, după cei 23 de ani de căsătorie infertilă. De aceea a primit numele de botez Diedonne (darul lui Dumnezeu).

În copilărie, a ocolit moartea de trei ori. La 5 ani, aproape s-a înecat într-una dintre piscinele palatului regal; apoi s-a îmbolnăvit de variolă, la 9 ani, şi abia după zece zile s-a refăcut în mod miraculos; la 10 ani, a fost victima unei intoxicaţii alimentare.

Deşi avea doar 1,62 metri înălţime şi purta tocuri pentru a părea mai înalt, Ludovic a înfăptuit lucruri mari. Avea un autocontrol remarcabil, socotind că este sub demnitatea lui să se înfurie şi întotdeauna îşi scotea pălăria în semn de respect înaintea femeilor, chiar şi a celor mai umile cameriste. În ceea ce priveşte conducerea, şi-a ales miniştrii fără a ţine cont de parlament, lucru neobişnuit în vremurile acelea. A înfăptuit numeroase reforme, a condus şi a câştigat numeroase războaie, a ridicat fabrici, a îmbunătăţit infrastructura, a eliminat numeroase abuzuri, a limitat sclavia etc.

Daniela Seritean, Iaslovăţ (Suceava)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor