Articolul precedentCântecul biruinţei (partea I)
  Articolul următorRolul familiei creștine

  Un alt împărat reformist

  Ludovic al XlV-lea

  Încredeți-vă în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor. (Isaia 26:4)

  Obstacolele şi problemele lumii nu te ocolesc, dar, la fel ca Ludovic, de fiecare dată trebuie să ridici capul şi să mergi mai departe, neţinând seama de părerea lumii care, de cele mai multe ori, nu îţi vrea binele. Trebuie să vezi partea bună a lucrurilor şi să mulţumeşti Domnului pentru ceea ce eşti şi ai. Nu uita, eşti singurul care poate decide cum te raportezi la orice situaţie.

  Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, s-a născut pe data de 5 septembrie 1638 şi a fost rege al Franţei şi al Navarrei timp de 72 de ani. A avut una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Venirea lui pe lume a fost considerată o minune, după cei 23 de ani de căsătorie infertilă. De aceea a primit numele de botez Diedonne (darul lui Dumnezeu).

  În copilărie, a ocolit moartea de trei ori. La 5 ani, aproape s-a înecat într-una dintre piscinele palatului regal; apoi s-a îmbolnăvit de variolă, la 9 ani, şi abia după zece zile s-a refăcut în mod miraculos; la 10 ani, a fost victima unei intoxicaţii alimentare.

  Deşi avea doar 1,62 metri înălţime şi purta tocuri pentru a părea mai înalt, Ludovic a înfăptuit lucruri mari. Avea un autocontrol remarcabil, socotind că este sub demnitatea lui să se înfurie şi întotdeauna îşi scotea pălăria în semn de respect înaintea femeilor, chiar şi a celor mai umile cameriste. În ceea ce priveşte conducerea, şi-a ales miniştrii fără a ţine cont de parlament, lucru neobişnuit în vremurile acelea. A înfăptuit numeroase reforme, a condus şi a câştigat numeroase războaie, a ridicat fabrici, a îmbunătăţit infrastructura, a eliminat numeroase abuzuri, a limitat sclavia etc.

  Daniela Seritean, Iaslovăţ (Suceava)

  Un alt împărat reformist - 2016. Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, a fost rege al Franţei şi al Navarrei timp de 72 de ani. A avut una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Venirea lui pe lume a fost considerată o minune, după cei 23 de ani de căsătorie infertilă. De aceea a primit numele de botez Diedonne (darul lui Dumnezeu).
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...