Un alt împărat reformist

Ludovic al XlV-lea

Încredeți-vă în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor. (Isaia 26:4)

Obstacolele şi problemele lumii nu te ocolesc, dar, la fel ca Ludovic, de fiecare dată trebuie să ridici capul şi să mergi mai departe, neţinând seama de părerea lumii care, de cele mai multe ori, nu îţi vrea binele. Trebuie să vezi partea bună a lucrurilor şi să mulţumeşti Domnului pentru ceea ce eşti şi ai. Nu uita, eşti singurul care poate decide cum te raportezi la orice situaţie.

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, s-a născut pe data de 5 septembrie 1638 şi a fost rege al Franţei şi al Navarrei timp de 72 de ani. A avut una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Venirea lui pe lume a fost considerată o minune, după cei 23 de ani de căsătorie infertilă. De aceea a primit numele de botez Diedonne (darul lui Dumnezeu).

În copilărie, a ocolit moartea de trei ori. La 5 ani, aproape s-a înecat într-una dintre piscinele palatului regal; apoi s-a îmbolnăvit de variolă, la 9 ani, şi abia după zece zile s-a refăcut în mod miraculos; la 10 ani, a fost victima unei intoxicaţii alimentare.

Deşi avea doar 1,62 metri înălţime şi purta tocuri pentru a părea mai înalt, Ludovic a înfăptuit lucruri mari. Avea un autocontrol remarcabil, socotind că este sub demnitatea lui să se înfurie şi întotdeauna îşi scotea pălăria în semn de respect înaintea femeilor, chiar şi a celor mai umile cameriste. În ceea ce priveşte conducerea, şi-a ales miniştrii fără a ţine cont de parlament, lucru neobişnuit în vremurile acelea. A înfăptuit numeroase reforme, a condus şi a câştigat numeroase războaie, a ridicat fabrici, a îmbunătăţit infrastructura, a eliminat numeroase abuzuri, a limitat sclavia etc.

Daniela Seritean, Iaslovăţ (Suceava)

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Un alt împărat reformist - 2016. Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, a fost rege al Franţei şi al Navarrei timp de 72 de ani. A avut una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană. Venirea lui pe lume a fost considerată o minune, după cei 23 de ani de căsătorie infertilă. De aceea a primit numele de botez Diedonne (darul lui Dumnezeu). pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.