Articolul precedentPărinți depinde de voi!
  Articolul următorCartea încă mai vorbeşte

  Educația sufletului

  Neagoe Basarab – domnitor al Tării Româneşti

  Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptânduse după Cuvântul Tău. (Psalmii 119:9)

  Poate că nu ai avut ocazia să călătoreşti prea mult, poate că nu ai învăţat nici limba română prea bine şi poate că nu ai scris o carte, însă, cu toate acestea, poţi să oferi un sfat la momentul potrivit. Poţi să îţi educi sufletul. Chiar dacă nu eşti domnitor, domneşte! Încearcă!

  Fie că este transmisă prin viu grai sau în scris, educaţia este o binecuvântare pentru societate. Educaţia ne ajută să dobândim cunoştinţe vaste, în diverse domenii, însă cei care se ocupă de suflet sunt cei care merită cu adevărat numele de educatori.

  Călătorind prin mai multe ţări, în Europa centrală şi în Imperiul Otoman, Neagoe Basarab a învăţat limbile slavonă, latină şi greacă. Când s-a întors în ţară, a ocupat funcţiile de postelnic, mare postelnic şi mare comis. Pe data de 23 ianuarie 1512, a urcat pe tronul Ţării Româneşti. A introdus reforme şi a încercat să medieze conflictele dintre creştinii catolici şi ortodocşi. A făcut donaţii mănăstirilor ortodoxe şi, în timpul domniei lui, a fost construită Mănăstirea de la Curtea de Argeş.

  Neagoe Basarab a scris una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române: învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Sfaturile incluse în lucrare cuprind atât principii referitoare la guvernarea politică, cât şi principii morale pentru educaţie, principii de guvernare a sufletului, pentru îndrumarea generaţiei tinere spre bine. Domnitorul a murit pe 15 septembrie 1521.

  Felicia Ciochindel, Motoci (Dolj)

  Educația sufletului - 2016. Poate că nu ai avut ocazia să călătoreşti prea mult, poate că nu ai învăţat nici limba română prea bine şi poate că nu ai scris o carte, însă, cu toate acestea, poţi să oferi un sfat la momentul potrivit. Poţi să îţi educi sufletul. Chiar dacă nu eşti domnitor, domneşte! Încearcă!
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...