Educația sufletului

Neagoe Basarab – domnitor al Tării Româneşti

Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptânduse după Cuvântul Tău. (Psalmii 119:9)

Poate că nu ai avut ocazia să călătoreşti prea mult, poate că nu ai învăţat nici limba română prea bine şi poate că nu ai scris o carte, însă, cu toate acestea, poţi să oferi un sfat la momentul potrivit. Poţi să îţi educi sufletul. Chiar dacă nu eşti domnitor, domneşte! Încearcă!

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

Fie că este transmisă prin viu grai sau în scris, educaţia este o binecuvântare pentru societate. Educaţia ne ajută să dobândim cunoştinţe vaste, în diverse domenii, însă cei care se ocupă de suflet sunt cei care merită cu adevărat numele de educatori.

Călătorind prin mai multe ţări, în Europa centrală şi în Imperiul Otoman, Neagoe Basarab a învăţat limbile slavonă, latină şi greacă. Când s-a întors în ţară, a ocupat funcţiile de postelnic, mare postelnic şi mare comis. Pe data de 23 ianuarie 1512, a urcat pe tronul Ţării Româneşti. A introdus reforme şi a încercat să medieze conflictele dintre creştinii catolici şi ortodocşi. A făcut donaţii mănăstirilor ortodoxe şi, în timpul domniei lui, a fost construită Mănăstirea de la Curtea de Argeş.

Neagoe Basarab a scris una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române: învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Sfaturile incluse în lucrare cuprind atât principii referitoare la guvernarea politică, cât şi principii morale pentru educaţie, principii de guvernare a sufletului, pentru îndrumarea generaţiei tinere spre bine. Domnitorul a murit pe 15 septembrie 1521.

Felicia Ciochindel, Motoci (Dolj)

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Educația sufletului - 2016. Poate că nu ai avut ocazia să călătoreşti prea mult, poate că nu ai învăţat nici limba română prea bine şi poate că nu ai scris o carte, însă, cu toate acestea, poţi să oferi un sfat la momentul potrivit. Poţi să îţi educi sufletul. Chiar dacă nu eşti domnitor, domneşte! Încearcă! pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.