Un vis împlinit

Mahatma Gandhi – părintele Indiei independente

Domnul întăreşte paşii omului când îi place calea lui. (Psalmii 37:23)

Nu ştiu ce fel de ziduri ai fost chemat să dărâmi tu, dar te provoc să lupţi pentru convingerile tale şi să nu renunţi. Indiferent care este imposibilitatea cu care te confrunţi, un lucru este cert: cu ajutorul lui Dumnezeu poţi fi învingător!

Zilnic luăm decizii, mici sau mari, şi toate ne modelează caracterul, influenţându-ne prezentul, dar mai ales viitorul.

În faţa unei decizii importante a stat şi Gandhi atunci când şi-a exprimat dorinţa de a studia Dreptul în Marea Britanie. Casta îi refuza plecarea, iar el s-a văzut nevoit să încalce interdicţia cu preţul excluderii. Au urmat ani de studiu intens la Londra, dar a sosit apoi şi momentul întoarcerii acasă, unde nu i s-a permis să profeseze. A primit însă o ofertă din Africa de Sud, ca avocat consultant. Acolo însă s-a izbit de o realitate cruntă: frizerul refuza să-l tundă, nu putea ieşi din casă după ora 21 fără acordul angajatorului, era dat jos din tren pentru că îndrăznea să-şi cumpere bilet pentru un vagon de pasageri, nu pentru cel de bagaje etc.

În faţa abuzurilor şi a umilinţelor a decis să lupte prin mijloace nonviolente pentru drepturile compatrioţilor săi şi pentru independenţa Indiei. Întors în ţară, a fost arestat şi condamnat la detenţie de mai multe ori. De fiecare dată, a continuat lupta împotriva rasismului, mobilizându-i pe indieni şi încu-rajându-i să nu cedeze. În 1947, visul a devenit realitate: zidul discriminării rasiale a fost dărâmat, iar India şi-a declarat independenţa.

Valentina Drăguşin, Bucureşti

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor