Mahatma Gandhi – părintele Indiei independente
Domnul întăreşte paşii omului când îi place calea lui. (Psalmii 37:23)
Nu ştiu ce fel de ziduri ai fost chemat să dărâmi tu, dar te provoc să lupţi pentru convingerile tale şi să nu renunţi. Indiferent care este imposibilitatea cu care te confrunţi, un lucru este cert: cu ajutorul lui Dumnezeu poţi fi învingător!
Zilnic luăm decizii, mici sau mari, şi toate ne modelează caracterul, influenţându-ne prezentul, dar mai ales viitorul.
În faţa unei decizii importante a stat şi Gandhi atunci când şi-a exprimat dorinţa de a studia Dreptul în Marea Britanie. Casta îi refuza plecarea, iar el s-a văzut nevoit să încalce interdicţia cu preţul excluderii. Au urmat ani de studiu intens la Londra, dar a sosit apoi şi momentul întoarcerii acasă, unde nu i s-a permis să profeseze. A primit însă o ofertă din Africa de Sud, ca avocat consultant. Acolo însă s-a izbit de o realitate cruntă: frizerul refuza să-l tundă, nu putea ieşi din casă după ora 21 fără acordul angajatorului, era dat jos din tren pentru că îndrăznea să-şi cumpere bilet pentru un vagon de pasageri, nu pentru cel de bagaje etc.
În faţa abuzurilor şi a umilinţelor a decis să lupte prin mijloace nonviolente pentru drepturile compatrioţilor săi şi pentru independenţa Indiei. Întors în ţară, a fost arestat şi condamnat la detenţie de mai multe ori. De fiecare dată, a continuat lupta împotriva rasismului, mobilizându-i pe indieni şi încu-rajându-i să nu cedeze. În 1947, visul a devenit realitate: zidul discriminării rasiale a fost dărâmat, iar India şi-a declarat independenţa.
Valentina Drăguşin, Bucureşti