Probleme cu căldura?

John Gorrie – inventatorul „aerului condiţionat”

… nu-i va mai dogori nici soarele, nici vreo altă arşiţă, (Apocalipsa 7:16)

Poate că John Gorrie a găsit o soluţie temporară pentru această problemă, dar ceea ce ar trebui să îţi dea speranţă este faptul că Dumnezeu are o soluţie permanentă. Cât de binecuvântaţi suntem că avem un Dumnezeu care ne iubeşte atât de mult şi doreşte să ne ducă într-un loc perfect făcut doar pentru noi, unde temperatura nu va mai fi o problemă.

Atunci când căldura de afară devine insuportabilă, cu toţii căutăm un refugiu unde să putem beneficia de puţin aer condiţionat. Atunci când te răcoreşti la adăpostul aparatului de aer condiţionat, eşti mulţumitor la adresa celui care a inventat acest aparat.

Cel care a inventat aparatul de aer condiţionat a fost John Gorrie. John s-a născut pe data de 3 octombrie 1803, pe insula Nevis din Indiile de Vest şi şi-a petrecut copilăria în Carolina de Sud. După ce a devenit medic, a făcut anumite cercetări asupra bolilor tropicale şi a ajuns la concluzia că aceste boli sunt cauzate de gazele otrăvitoare răspândite de plantele subtropicale în combinaţie cu temperaturile ridicate şi umezeala specifică.

Concluzia l-a condus la iniţiativa de a inventa un dispozitiv care să scadă temperatura dintr-o încăpere. Pentru început, s-a folosit de gheaţă adusă din munţi. Gheaţa era o raritate în torida Floridă, fapt ce l-a determinat să proiecteze o maşinărie care să producă gheaţă. După câţiva ani de cercetare, a reuşit să proiecteze o maşinărie care comprima aerul într-o cameră mică, apoi, eliberat de presiune, aerul se extindea rapid şi absorbea căldura.

Alin Cătinean, Târgu Mureş

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor