Voința de putere… distructivă

  Friedrich Nietzsche – filosof, întemeietorul nihilismului

  … pentru că, ce-i drept, am voinţa să fac binele… (Romani 7:18 p.p.)

  Judecă atent în slujba cărei concepţii de viaţă îţi supui toată puterea voinţei pentru că potenţialul ei este mai mare decât al tuturor forţelor din univers. Oare degeaba însuşi Mântuitorul lumii a cerut într-un moment crucial al istoriei: „Facă-se voia Ta, nu a Mea”?

  Atât de mare este puterea voinţei, încât şi Creatorul ei o respectă şi nu trece peste alegerile făcute. Periculoasă putere!

  V-aţi întrebat însă ce se întâmplă când pui voinţa în slujba autodistrugerii şi a descurajării celorlalţi? Friedrich Nietzsche s-a născut într-o familie protestantă, la 15 octombrie 1844, tatăl său fiind pastor. Încă din tinereţe, a înclinat spre ateism, fapt reflectat mai târziu în gândirea sa filosofică. A studiat la Universitatea din Leipzig.

  Conceptul de„voinţă de putere” a jucat un rol central în gândirea lui Nietzsche, în măsura în care aceasta a fost pentru el un instrument pentru înţelegerea lumii: „Esenţa cea mai intimă a existenţei este voinţa de putere.” Nietzsche a deosebit morala celor slabi de aceea a celor puternici. În concepţia lui, mila, altruismul, valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe sine însuşi.

  Nietzsche a dorit să restructureze societatea, negând ideea de civilizaţie şi democraţia. Filosofia lui a avut o influenţă considerabilă asupra culturii secolului al XX-lea şi a unora dintre reprezentanţii ei. Opera lui a fost revendicată de nazismul german şi de fascismul italian, fiind folosită în sprijinul doctrinei totalitare.

  Adrian Istrate, Făgăraş (Braşov)

  Voința de putere... distructivă - 2016. Judecă atent în slujba cărei concepţii de viaţă îţi supui toată puterea voinţei pentru că potenţialul ei este mai mare decât al tuturor forţelor din univers. Oare degeaba însuşi Mântuitorul lumii a cerut într-un moment crucial al istoriei: „Facă-se voia Ta, nu a Mea”?
  366like
  „366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment). Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...