Voința de putere… distructivă

Friedrich Nietzsche – filosof, întemeietorul nihilismului

… pentru că, ce-i drept, am voinţa să fac binele… (Romani 7:18 p.p.)

Judecă atent în slujba cărei concepţii de viaţă îţi supui toată puterea voinţei pentru că potenţialul ei este mai mare decât al tuturor forţelor din univers. Oare degeaba însuşi Mântuitorul lumii a cerut într-un moment crucial al istoriei: „Facă-se voia Ta, nu a Mea”?

Atât de mare este puterea voinţei, încât şi Creatorul ei o respectă şi nu trece peste alegerile făcute. Periculoasă putere!

De același autor

Succesul este al tuturor

Creat pentru un scop

V-aţi întrebat însă ce se întâmplă când pui voinţa în slujba autodistrugerii şi a descurajării celorlalţi? Friedrich Nietzsche s-a născut într-o familie protestantă, la 15 octombrie 1844, tatăl său fiind pastor. Încă din tinereţe, a înclinat spre ateism, fapt reflectat mai târziu în gândirea sa filosofică. A studiat la Universitatea din Leipzig.

Conceptul de„voinţă de putere” a jucat un rol central în gândirea lui Nietzsche, în măsura în care aceasta a fost pentru el un instrument pentru înţelegerea lumii: „Esenţa cea mai intimă a existenţei este voinţa de putere.” Nietzsche a deosebit morala celor slabi de aceea a celor puternici. În concepţia lui, mila, altruismul, valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe sine însuşi.

Nietzsche a dorit să restructureze societatea, negând ideea de civilizaţie şi democraţia. Filosofia lui a avut o influenţă considerabilă asupra culturii secolului al XX-lea şi a unora dintre reprezentanţii ei. Opera lui a fost revendicată de nazismul german şi de fascismul italian, fiind folosită în sprijinul doctrinei totalitare.

Adrian Istrate, Făgăraş (Braşov)

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Voința de putere... distructivă - 2016. Judecă atent în slujba cărei concepţii de viaţă îţi supui toată puterea voinţei pentru că potenţialul ei este mai mare decât al tuturor forţelor din univers. Oare degeaba însuşi Mântuitorul lumii a cerut într-un moment crucial al istoriei: „Facă-se voia Ta, nu a Mea”? pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.