Mama răniților

Elisabeth Pauline

Drept răspuns, împăratul le va zice: ,,Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie mi le-aţi făcut ” (Matei 25:40)

Indiferent care este statutul tău, poţi face o diferenţă în această lume. Îngrijindu-te de nevoile altora nu numai că îi vei ajuta pe ei, da. Îţi vei da o mână de ajutor şi ţie.

Tuturor ne place să fim ajutaţi când suntem în nevoie. Probabil că, în unele ocazii, am apelat la servicii de specialitate pentru a putea rezolva o problemă. Dar cine sunt cei care întind o mână de ajutor? Vom cunoaşte o persoană…

Elisabeth Pauline (pseudonim literar: Carmen Sylva) s-a născut pe 29 decembrie în castelul Monrepos din Neuwied pe Rin şi a fost fiica lui Herman, principe de Wied.

Prinţesa Elisabeta Von Wied a venit în România în 1869, la vârsta de 26 de ani, pentru a se căsători cu prinţul Carol de Hohen-zollem, care a guvernat sub numele regal de Carol I al României.

România a fost recunoscută ca regat în 1881, iar Elisabeta a devenit prima regină a României. Întimpul Războiului de Independenţă (1877), Elisabeta a înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire şi a procurat medicamente pentru răniţi.

În absenţa unui sistem de caritate, Societatea „Regina Elisabeta” fondată în 1893, a tratat benevol circa 17 000 de pacienţi pe an, a distribuit medicamente gratuite şi a monitorizat starea familiilor nevoiaşe, regina fiind numită de oamenii din popor „mama răniţilor”. Regina s-a implicat şi în sprijinirea artelor şi a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri şi în gestionarea actelor caritabile.

Emanuela Peicu, LTA, Craiova

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video